A HPV bekeményített, egyre agresszívebb vírustörzsek veszélyeztetik a hölgyeket

 

Közel 1500 hölgynél regisztráltak az elmúlt évben méhnyakrákot Magyarországon. Ez a szám jelentősen magasabb, mint a korábbi évek átlaga. Ráadásul sokkal többen is haltak bele ebbe a betegségbe, mint korábban. Éveken keresztül 300-350 áldozatot követelt ez daganattípus, tavaly azonban több mint 500-ra nőtt az elhunytak száma. Ezt mondják a nőgyógyászok a legfrissebb statisztikák alapján. Arról, hogy mi áll a kedvezőtlen adatok mögött megoszlik a szakvélemény. Egyesek szerint nem elég hatékony az a kampány, ami arra hívja fel a nők figyelmét, menjenek el szűrésekre, mások azt mondják, a méhnyakrák hátterében álló HPV vírusok egyre agresszívabbak.

Közrejátszhat az, hogy az elmúlt években azok a kampányok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, amelyek felhívták a hölgyek figyelmét a rendszeres méhnyakrákszűrésen való részvételre. Tehát elmondható, hogy az országban még mindig viszonylag alacsony a méhnyakrákszűrések száma a lakosság körében. Valamint előtérbe kerültek azok az agresszív vírusok, amelyeket felelőssé teszünk ezeknek a betegségnek a kialakulásáért.

– mondta el dr. Kovács Róbert, szülész-nőgyógyász.

 

Az orvosok abban egyetértenek, hogy a méhnyakrák felelőse a humán papilloma vírus, aminek a legveszélyesebb törzsei ellen létezik védőoltás. Azonban ezt lehetőleg fiatal korban, az első szexuális együttlétek előtt kell beadatni. Az idősebb korú hölgyek számára pedig jó hír, hogy a szűrések egyre megbízhatóbbak és egyre korábban mutatják ki ha valamiféle probléma áll fenn. Sőt, arra is jók, hogy a betegségre hajlamosító faktorokat felderítsék.

 

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Internet