A Hamupipőke ősbemutatójára készül a Móricz Zsigmond Színház


Egy tanítási óra és egy szünetidő alatt megszületik a mese. Kicsit Grimm, kicsit Romhányi, kicsit Rossini, kicsit nyíregyházira dramatizált, zenéjében és díszletében aktualizált, de van benne lencse és hamu, barátságos gerlék és üvegcipő. De mit tud vajon A Hamupipőke, hogy ez az évszázados sztori mind a mai napig feldolgozás és bemutató után kiált.

A rendező, Halasi Dániel így vélekedik erről:

Örökké aktuális, hogy nagyon hajlamosak vagyunk elhinni azokat a hangokat, amik minket lebecsmérelnek, és ezáltal az önbizalmunk teljesen összetörik, és nagyon hamar bele tudjuk tenni magunkat ebbe a szerepbe, ami nem biztos, hogy az igazi arcunk. Van egy olyan pont, amikor fel kell vállalni, hogy kik is vagyunk valójában és érdemesnek kell találni magunkat arra, hogy mi is feljuthatunk a fényes bálba, a fényes palotába.

Hamupipőke tisztaságát kiemelik a vele szemben álló szélsőséges karakterek, a mostohatestvérek, nem kevésbé a mostohaanya, a Hétzsáknét alakító Urmai Gábor figurája.

A víg meseopera szövevényes szálai jól követhetőek a gyerekek számára is. Szórakoztató lesz Szakály Viktória koreográfiája, a túlszínezett, cicomás jelmezek. Monori András olykor XXI. századira hangszerelt Rossini zenéjét, és a karakterekhez illő dallamok. Az egyetlen mesehős, a Hamupipőkét játszó Munkácsi Anita az, aki a kottát követve énekel a Rossini operából való dalokat.

Munkácsi Anita nem szeretett volna hercegnő lenni, vagy ha igen, inkább a harcos hercegnőket választotta, fogalmazott a Hamupipőke címszereplője.

Erről pont a kedves férjemmel beszélgettünk otthon. Feljön néha, hogy ki minek álmodta meg magát gyermekkorában. A Hamupipőke, Hófehérke nem voltak a zsánereim, viszont nagyon hálás szerep, nagyon szerethetőnek kell lenni a gyerekek számára, és én azt nagyon szeretem, ha ők tudnak engem szeretni valamiben.

Gonoszt játszani persze mindig nagyobb feladat a színész számára, bár Hamupipőke is felnő a mese végére. Dönt arról, hogy a szíve után megy, és minden áron igyekszik megvédeni a szerelmét.

A családoknak szánt víg meseopera ősbemutatója pénteken, 17 órakor lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

 

Matyasovszki Edit