A fűtés veszélyei

Az országban idén már közel 530 alkalommal riasztották a katasztrófavédőket kéménytüzekhez, kétszáznál többször pedig szén-monoxid-mérgezésről szólt a bejelentés. Az említett esetekben sajnos tizenketten életüket vesztették. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei statisztikák is óvatosságra intenek.

Leskovics Zoltán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság főfelügyelője elmondta, 2014-ben 25 esetben 41 személy sérült meg szén-monoxid-mérgezés következtében, egy ember életét pedig már nem tudták megmenteni. Idén 10 ilyen eseményhez vonultak ki a tűzoltók, öt személy sérült, haláleset nem történt.


ELLENŐRIZTESSÜK A BERENDEZÉSEKET

 

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő- és fűtőberendezések helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, valamint a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza.

Simon György, a Thermoszol Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fűtési szezon megkezdése előtt vizsgáltassuk meg a tüzelőberendezéseket, a kémények állapotát kéményseprővel kell ellenőriztetni, és meg kell győződni a füstgázok külső légtérbe távozásáról.

 

MOBILTELEFONOS APPLIKÁCIÓ IS SEGÍTHET

 

A Bánki Donát Műszaki Középiskolában létrehoztak egy olyan mobiltelefonos applikációt, amely vészhelyzetben segítséget nyújt az érintetteknek. Zsigó Zsolt, az iskola tanára arról tájékoztatott, hogy az alkalmazással a katasztrófavédelem megelőzést segítő tanácsai érhetők el, az applikáció androidos alapon ingyenesen letölthető a PlayÁruházból.

A szakemberek természetesen javasolják a szén-monoxid-érzékelő készülékek használatát is, hiszen a színtelen, szagtalan gázt nem érezzük. A pár ezer forintos berendezés kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatainak eredményeit.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)