„A folyamatosság és biztonság viszi előre az országot”  - Kövér László szerint most higgadt, tárgyilagos megfontolásra van szükség az eredmények megvédése érdekében
Fotó: Illusztráció

A lezáruló parlamenti ciklus, az elmúlt négy esztendő kihívásairól, eredményeiről, a gyermekeink jövőjéről és a háború kapcsán az elkövetkezendő időszak tétjéről és Nyíregyházáról is kérdeztük Kövér Lászlót. Az országgyűlés elnöke a napokban Nyíregyházán járt, s egy rendezvényét megelőzően exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek.

A közjogi méltóság a lezáruló parlamenti ciklus kapcsán megfogalmazta, az országgyűlés még az ellenzékkel „súlyosbítva” is helyt állt, tehát megadta a támogatást a kormánynak, ami ahhoz kellett, hogy Magyarország az elmúlt négy évét is sikerként könyvelhesse el. Tette ezt a költségvetési törvénnyel, más törvények elfogadásával, vagy éppen a kormány ellenőrzésével.

11 millió állampolgár érte el a sikert

– Most épp egy iskolaavatásról jövünk, de kitekintve mintegy 4600 iskola és óvoda épült, illetve újult meg az elmúlt esztendőkben. De bármely ágazatáról beszélünk az életünknek, mindenhol el tudjuk mondani: lehet, hogy jobban is lehetett volna, lehet, hogy többet szerettünk volna, de előttünk nem sikerült elérni senkinek annyit, mint mi a tízmillió magyar emberrel, 11 millió állampolgárral elértünk – mondta.

Gazdasági növekedés, foglalkoztatás

Kövér László a most záruló ciklust elemezve azt mondta, ne felejtsük, az az időszak mintegy kétesztendős Covid-járvánnyal volt sújtva, ami nemcsak az egészségünket, lelkünket, hangulatunkat terhelte meg, hanem ezen keresztül a gazdaságot is. – Figyelemre méltó és Európában is párját ritkító teljesítmény, hogy 7 százalékkal nőtt az elmúlt esztendőben a magyar gazdaság teljesítménye. Ma többen dolgoznak, mint a koronavírus-világjárvány kitörése előtt, 4,7 millió embernek van munkája, ami rekord a rendszerváltozás kezdete óta. S nemcsak általában, hanem külön a nők, fiatalok, pályakezdők tekintetében is rekordot döntött a foglalkoztatás. Beérett a közmunkaprogram gyümölcse is: ma jóval kevesebben dolgoznak benne, mint mikor elindult. Brüsszel is próbált minket erről lebeszélni, s az ellenzék „kényszermunkára” utalt annak idején megjegyzéseivel. Ezzel szemben javarészük utat talált a vállalkozásaink által megteremtett munkahelyekre. Ennek nem lehet túlbecsülni a jelentőségét a gazdasági-szociális szempontok mellett morális-mentális téren sem.

Világrekord családpolitika

– Kiemelném még a családpolitikai intézkedéseket. Három és félszer többet fordítunk a családok támogatására, mint 2010-ben, ami a nemzeti össztermék 6,2 százaléka. Szerintem ez is egyfajta „világrekord”, ráadásul sokrétűen gondoskodunk róluk, ami a várakozásokon felül hozott eredményeket. 200 ezer gyermek született meg, akik nem jöttek volna a világra, ha nincs ez a fajta, a FIDESZ-KDNP kormány által elindított s kiteljesített családpolitika.

Elemi civilizációs értékeket kérdőjeleznek meg

Az országgyűlés elnöke az április 3-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó népszavazásról is kifejtette véleményét. – Népszavazásra azért volt szükség, mert oda jutott a világ a megőrülés folyamatában, hogy már azt is az alaptörvényben kellett rögzíteni, hogy az apa férfi, az anya pedig nő. A legelemibb civilizációs értékeinket kérdőjelezi meg ugyanis egy agresszív, újbalos kisebbség, akik tulajdonképpen ugyanolyanok, mint a bolsevikok voltak annak idején. Csak most nem osztályalapon, hanem úgymond nemi, vagy gender alapon próbálják az emberek különböző csoportjait szembeállítani egymással azért, hogy uralkodhassanak fölöttük.

A népszavazással gyermekeinket védjük

– A gyermekeinknek az egészséges lelki-szellemi, sőt testi fejlődését kell megvédenünk a népszavazás négy „nem” válasza révén. Ha kicsit kitekintünk tőlünk nyugatabbra, akkor láthatjuk, hogy már vannak olyan országok, ahol törvénybe iktatták azt a lehetőséget, jogot úgymond, hogy kiskorú gyermekek nemváltó műtéteken eshessenek át saját vagy szüleik akaratából. Olyan iskolai propagandát fejtenek ki különböző szexuális kisebbséghez tartozó lobbicsoportok, amellyel teljes mértékben megzavarják azoknak a kisgyermekeknek a gondolkodását, egészséges fejlődését, akik még erre nincsenek felkészítve. Ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen a szüleiktől el akarják venni azt a jogot, hogy ők határozzák meg, mikor és milyen módon avatják be a gyermekeiket a szexualitás kérdéseibe. Ez egy konkrét veszély, ami fenyegeti gyerekeinket, unokáinkat, s az ő jövőjüket.

Higgadt, tárgyilagos megfontoltság kell

– Egy másik fontos kérdés az a háború, ami tőlünk keletre, Ukrajnában dúl. Úgy tűnik, hogy miközben mi az elmúlt 10–12 esztendőben végre-valahára rendbe szedtük dolgainkat, megteremtettük a békés, normális fejlődés feltételeit a polgárok, települések, közösségek, a nemzet számára, aközben a világ a környezetünkben szétesik. Egy ilyen veszélyes helyzetben, ami ezáltal előállt, érdemes nagyon higgadtan, tárgyilagosan megfontolni, hogy vajon kockára akarjuk-e tenni mindazt az eredményt, amit elértünk? Kockára akarjuk-e tenni a biztonságunkat, a békénket? De mehetünk a további vívmányokon végig, elérkezve akár a rezsicsökkentés kérdéséig – ez is ebbe a körbe tartozik. Amúgy sem látom a kormányzóképes alternatívát a FIDESZ-hez és a KDNP-hez képest, de ebben a veszélyes, háborús szituációban szerintem mindenkinek a józan életösztöne is azt kell diktálja, hogy a folyamatosság, a biztonság az, ami előreviszi az országot.

Nyíregyháza fejlődött a legtöbbet

– Dr. Kovács Ferenc régi barátom az egyetemről, de szerintem az elfogultságtól eltekintve is az ország egyik legjobb polgármestere ő. Hosszú időn át a keletről elszármazottak máshol kerestek boldogulást, hátrányos helyzetűnek mondták a szűkebb pátriájukat, ma ez megváltozóban van. Ha pedig valaki a megyeszékhelyeket összességében értékeli, ugyan nem számszerűen nézve, de érzéseim, benyomásaim alapján Nyíregyháza fejlődött az elmúlt esztendőkben a legtöbbet.