A felkészülés hajrájában a pervezetési verseny döntőse

A felkészülés hajrájában a pervezetési verseny döntőse

A Magyar Igazságügyi Akadémia szervezésében 2019. január 24-25-én megrendezésre kerülő versenyen azok a bírósági titkárok vehetnek részt, akik eredményesen szerepeltek és továbbjutottak a regionális fordulókon.
2018. október 17-én a Debrecenben megrendezett Regionális Pervezetési Versenyen Beliczáné dr. Gál Anikó nyerte el a legjobb bírói szerep alakításáért járó 1. helyezést, így ő képviselheti a törvényszéket és a régiót az országos döntőben. A megmérettetésre történő felkészüléssel kapcsolatban őt kérdeztük.

- Hogyan készülsz a versenyre?

- A felkészülést kollégiumvezető úr szervezte meg, így tavaly novembertől minden héten egy délután próbatárgyalást tartunk a titkár kollégák közreműködésével. Ők játsszák a vádlott, tanú, védő, ügyész szerepét. Az ekkor tárgyalt ügyiratok már korábban rendelkezésünkre állnak, így ezekre a próbatárgyalásokra igyekszem úgy felkészülni, mintha egy valódi tárgyalást kellene vezetnem.

- Gondolom, a tárgyalások után instrukciókat kapsz kollégiumvezető úrtól.

- Igen, ő minden alkalommal ott van, és figyeli a teljesítményemet, majd a végén részletesen átbeszéljük, hogy mi volt az, ami jó volt, és mi az, amin változtatnom kell még. Rengeteg szakmai tanácsot kapok tőle a próbatárgyalások során. Ezenkívül minden ilyen alkalomról videofelvétel is készül, és a tárgyalás végén még azt is visszanézzük és kielemezzük.

- Arról van információd, hogy milyen ügyben kell tárgyalnod a versenyen?

- Igen, a múlt héten csütörtökön a Magyar Igazságügyi Akadémián került megrendezésre a verseny előkészítő fordulója. Kisorsolták a jogeseteket, az tehát már a rendelkezésemre áll. Az ügyben a szükséges előkészítő cselekményeket megtettem.

- Konkrétan milyen előkészítő feladatokat láttál fontosnak?

- Egy három vádlottas ügyről van szó, melyben az eljárás során az egyik vádlott meghalt, így be kellett szerezni az ő halotti anyakönyvi kivonatát. Ezt megtettem, és már meg is érkezett erre a válasz, tehát az a tárgyaláson már rendelkezésemre fog állni. Ezenkívül kitűztem a tárgyalást, intézkedtem, hogy a szükséges iratok a tárgyaláson rendelkezésre álljanak.

- Kitől kapsz választ az előkészítő cselekményekre?

- Van egy kijelölt játékmester, és ő képviseli a hivatalokat is, akiket meg kell keresnünk, s tőle kapjuk a megkeresésekre a válaszokat.

- Mi az ügy tárgya?

- Zsebtolvajlás útján elkövetett lopás vétsége. A nyomozati iratot és az ügyben eddig keletkezett bírósági iratot is megkaptuk előre. A szabályzat szerint úgy kaptuk meg az ügyet, hogy abban már előkészítő ülést tartott a bíróság, de a bíró időközben elment nyugdíjba, és nekünk innen kell folytatnunk tovább. Lesz tehát két vádlott, akiket ki kell hallgatni, és egy tanú. Az eljárásban nem kötelező védő részvétele, a vádlottak sem kérték védő kirendelését. Az elképzelhető, hogy ott a tárgyaláson megjelenik egy védő, és benyújt egy meghatalmazást.

- Az eljárásban részt vevő személyek a debreceni csapattársaid lesznek?

- Igen, a csapatom többi tagját azok a kollégák fogják alkotni, akikkel a debreceni Regionális Pervezetési Versenyben egy csapatban voltam. A regionális versenyen a Debreceni Törvényszék csapata nyert, ők fogják játszani az egyéb szerepeket. Velük is felveszem majd a kapcsolatot az eredményesség érdekében. Annyi biztos, hogy én a bíró szerepét játszom, tehát így is készülök. A csapat tagjai kiválaszthatják, hogy milyen szerepet kívánnak majd játszani.

- Azt lehet tudni, hogy melyik napon versenyzel?

- Sajnos nem, annyit tudunk jelenleg, hogy a két nap alatt 3 büntető és 3 polgári ügyszakos tárgyalás lesz, de az nem nyilvános, hogy ki mi melyik napon szerepel, ezt a helyszínen fogják kisorsolni. Párhuzamosan fog menni a büntető és a polgári ügyszakos verseny.

- A kollégiumvezető úr is elkísér a versenyre?

- Igen, nagyon inspiráló számomra a támogatása és a szakmai felkészültsége. Örülök, hogy figyelemmel fogja kísérni a versenyzést is. Ez megnyugtató számomra.

- Kik lesznek a zsűri tagjai?

- Hétfős zsűri lesz, valamennyien bírák, a múlt heti tájékoztatás szerint dr. Székely Ákos kúriai bíró lesz a zsűri elnöke.

- Eredményes felkészülés és sok sikert kívánunk!

 

Az interjút Koncz Veronika készítette.