A falusi disznótor hagyományait és ízeit elevenítették fel hétvégén a Sóstói Múzeumfaluban
Az egyelőre felújítás alatt álló, de nyáron már hivatalosan is újranyitó Sóstói Múzeumfaluban kora reggel kezdődött a mangalicák vágása: megye és országhatárokon túlról is érkeztek csapatok, hogy összemérjék többek között vágási, húsfeldolgozási és szakács ismereteiket.
További képekért kattintson a fotóra!
Mosdóczi Vilmos, Kaplony (Románia) polgármestere elmondta:
Mi nem perzselünk! Mi a disznót forrázzuk – ez sváb hagyomány! A forró víz megpuhítja a bőrt és a szőrt – utóbbi szerencsésebb is, hiszen mangalicát vágunk.
A kaplonyiak évek óta részt vesznek a Nemzetközi Böllérversenyen, az I. és az idei, azaz a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon is megmutatták, milyen a sváb hangulatú disznótoros. A kaplonyi lett a rendezvény legnépszerűbb csapata!
További képekért kattintson a fotóra!
A fesztiválra nemcsak versengő csapatok, hanem látogatók is érkeztek ország- és megyehatárokon túlról. Orosz Tiborné és családja Hajdúdorogról érkezett:
Szinte minden évben jártunk Napkorra és ugyan tavaly nem tudtunk eljönni ide, Nyíregyházára, de most nagyon örülünk, hogy itt vagyunk. Érdekes rendezvény, tetszenek a fellépők, finomak az ételek, italok, jó a hangulat!
Senki nem maradt éhen a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon, hiszen a versengő csapatok minimum 200-200 adat ételt készítettek kóstolásra. De volt olyan társaság, aki jóval több adag ételt biztosított. Hagymás vér, toroskáposzta, hurka és kolbász. Ezek az ételek voltak a legkeresettebbek a rendezvényen.
További képekért kattintson a fotóra!
A rendezvény legfiatalabb böllére mindössze 16 éves volt és idén is díjazták többek között legízletesebb májas hurkát, a legfinomabb kolbászt és a legjobb forralt bort – utóbbi kategóriában a Városháza csapata nyert, a Tarpai portánál ők is finom ételekkel, jó hangulattal várták a látogatókat. A rendezvény fő célja a hagyományőrzés és a közösségépítés volt. Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:
Egy olyan hagyományt próbálunk ezzel a rendezvénnyel is életben tartani, amely a régi magyar faluhoz hozzátartozott és sajnos kezd feledésbe merülni. Azt az eseményt mutatjuk itt be, amikor a magyar ember télen, a faluban egy-két disznót levágott, hogy a húskészletet, illetve azt a zsiradékmennyiséget biztosítsa, amelyet körülbelül egy év alatt elfogyaszt a családja.
További képekért kattintson a fotóra!
Az önkormányzat jóvoltából és támogatásával február 16-án ingyenes buszjáratok is jártak a Vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között, átlagban 20 percenkénti indulással. A rendezvény sikeres volt, mintegy 10 ezren látogattak ki a gasztro-kulturális fesztiválra.
Dér Vivien