A csapadékos időjárás miatt burjánzik a fű
A csapadékos időjárás miatt burjánzik a fű

Nehezen akar beköszönteni a kora nyár, áprilistól szinte folyamatosan szeszélyes oldalát mutatja az időjárás. A napsütést sokszor felhők zavarják meg és elered az eső, mindez pedig a fű növekedésének igen, a zöldfelület-karbantartásnak viszont nem kedvez, vagyis sokkal intenzívebb ápolást igényelnek ezek a területek.

Júniustól minden évben visszatérő téma a fűnyírás, hiszen a gépek egyszerre nem lehetnek ott minden helyszínen, és amikor az első fűnyírási kör befejeződik, már kezdődhetne is a másik. Ez persze nem vigasz azoknak, akik szeretnék, hogy a lakókörnyezetük körüli közterület folyamatosan rendezett legyen, legalábbis soha ne haladja meg az optimális magasságot a fű mérete. Nyíregyháza hatalmas területének gondozása azonban időigényes folyamat – hívta fel a figyelmet a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Városszerte dolgoznak

– Városszerte zajlanak a társaságunk által végzett fűnyírási munkálatok. Jelenleg a NYÍRVV Nonprofit Kft. révén kezelt belterületen található zöldfelület nagysága közel 2 millió négyzetméter, a külterületeken fenntartott területeké szintén közel 2 millió, az önkormányzati terület nagysága pedig másfél millió négyzetméter. Ez már külön-külön is óriási területet jelent, azonban az olyan esős időszakok, mint amilyennel mostanában találkozhattunk, hatványozott munkát eredményeznek. Munkatársaink nap mint nap azért dolgoznak, hogy Nyíregyháza még szebb és zöldebb város legyen – tájékoztatta a városüzemeltető társaság szerkesztőségünket.

Kiemelten kezelik a lakossági bejelentéseket

– A fűnyírás ütembeosztás szerint történik Nyíregyháza közterületein, tehát prioritási sorrendet állítunk föl. Az első ütemben – mindenekelőtt – a frekventált területeken dolgozunk, így a belvárosban, a Bujtoson, a játszótereken és Sóstógyógyfürdőn. A második ütemben a lakótelepeken, a harmadikban pedig a kivezető utak, a kerékpárutak, valamint az ipari utak mentén, de kiemelten kezeljük a lakossági bejelentéseket is.

Heti rendszerességgel

A tájékoztatásból kiderül, az első kategóriába tartozó területeken (tehát a belvárosban, Sóstógyógyfürdőn stb.) heti rendszerességgel nyírják a füvet, a másodikban másfél-két hetente, a harmadikban pedig 3-4 hetente.

– Az elmúlt időszak csapadékos időjárása azonban plusz terhet ró a zöldfelület-fenntartó ágazatra. Számításaink szerint június első dekádjában a fűnyírási feladatokat megfelelő szintre hozzuk – zárták a tájékoztatást.