A cél: Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolatát tovább erősíteni

Újabb online tanácskozást tartott a Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság. November 11-én azzal a céllal találkoztak a bizottság tagjai, hogy értékeljék az elmúlt időszakot, és felállítsák a jövőbeli közös munka irányvonalát Nyíregyháza iserlohni testvérvárosi kapcsolatának erősítése érdekében.

Két hónappal ezelőtt találkoztak személyesen a Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolatát ápoló magyar és német bizottsági tagok (igaz, nem teljes létszámban) Nyíregyházán. Sok más partner- és testvérvárossal együtt Iserlohn delegáltjai is tiszteletüket tették a megyeszékhelyen a Tirpák Fesztiválon és az ezzel egybekötött testvér- és partnervárosi találkozón. A testvérvárosi találkozón a kapcsolatok megújítását a kölcsönös polgármesteri aláírások pecsételték meg.

Az iserlohni kapcsolat, mint a legrégebbi élő és működő kapcsolat Nyíregyháza határon túli városokkal folytatott diplomáciai kapcsolatai között, tavaly ünnepelte harmincéves jubileumát. A jubileumi év ünnepsorozata a pandémia miatt java részben a 2021-es évre tolódott, s ezen az őszi programon csúcsosodott ki.

Amint arról korábban is beszámoltunk, idén kiállítások és egy ifjúsági plakát-kampány is fókuszba állította a két város szoros, időtálló kapcsolatát.

A személyes találkozás során a magyar bizottság majd minden programra elkísérte az iserlohni vendégeket. Szeptember 17-én például ellátogattak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikumba, melynek diákjai az első öt legjobb helyezést érték el egy iserlohni képzőművészeti versenyen: a JuCoZt – Jugend in Coronazeiten (Ifjúság a Koronaidőkben) plakátkampányon.

Jörg Simon, Iserlohn város ifjúsági referense és Thomas Herlinghaus, az Iserlohni Nyíregyháza-Bizottság vezetője – a nyíregyházi bizottság tagjaival közösen – személyesen találkoztak a plakátversenyen pályázó és díjat nyert fiatalokkal és felkészítő tanáraikkal. Jörg Simon a digitálisan beküldött plakátokat kinyomtatva, bekeretezve hozta el ajándékként a diákoknak. A vendégek látogatásuk alatt a gimnáziumban folyó művészeti oktatásba is bepillanthattak.

A magyarországi tartózkodás utolsó estéjén – két évi személyes találkozást nélkülözve – közös bizottsági ülést tartottak Iserlohn és Nyíregyháza városok testvérvárosi bizottságai Nyíregyháza-Sóstón.

Az örömteli személyes találkozás az együttműködés irányairól, lehetőségeiről szólt, de egyben értékelése is volt az eddigi eredményeknek, valamint új lendületet adott a közös útnak.

November 11-én újra ülésezett a magyar bizottság. A jubileumi eseménysorozatok értékelése és a munka összegzése mellett a jövő évi tervekről is szó esett.

Azokat a területeket keresték, ahol a testvérvárosi kapcsolat erősödhet a bizottság támogató segítségével: egyebek mellett a szakképzés, a sport terén. Az elképzelések között szerepelt egy-egy kapcsolattartó felkeresése azokban az intézményekben, melyek Iserlohnnal testvér intézményi viszonyban állnak.

A bizottsági ülések immár újra az online térbe szorultak vissza, de a közeljövőben egy – a német bizottsági tagokkal is – egyesített bizottsági online ülést is szerveznek a tagok.

 

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság

Kapcsolódó galéria

Újabb online tanácskozást tartott a Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság