A bűnmegelőzés jegyében tartottak egész napos programot Nyíregyházán, az Erdei Tornapályán
Fotó: Trifonov Éva

A Kelet Népe Megyei Egyesület, a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság és a város nyugdíjas szervezetinek részvételével szerveztek baráti találkozót az Erdei Tornapályán. Nyíregyháza civil alapja támogatta a napot, melynek központi témája a bűnmegelőzés volt.

A 100 közeli taggal működő Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság, illetve a Kelet Népe Egyesület pályázott, nyert, és rendezett bűnmegelőzési témakörben szabadtéri rendezvényt  az Erdei Tornapályán. Az alapvetően történelmi évfordulókra emlékező bizottság számos közösségi szervezettel, nyugdíjas klubbal , tehát több száz taggal formálja a nyíregyházi civil életet.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Pál Zoltán, a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság, Kelet Népe Megyei Egyesület elnöke elmondta:

Mint civil szervezet, részt veszünk a város életében. A városi önkormányzat az év elején több témában pályázatot írt ki. Többek között a bűnmegelőzési témakörben. Úgy gondoltuk, hogy mivel tagságunk többsége szépkorú, nyugdíjas, így ezt a felvilágosító munkát megpróbáljuk közösen a rendőrséggel összefogva kivitelezni.

Nyíregyháza Önkormányzata évente 25 millió forinttal támogatja a civil szervezeteket. Még akkor is, ha adatok bizonyítják, hogy csökken a vagyon elleni bűncselekmények száma, elkülönített támogatás jut a Közbiztonsági Alapba.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Az Önkormányzat az Idősügyi Tanácson keresztül minden évben felhozza ezt a bűnmegelőzési témát. Ugyanis a gyerekek, a fiatalkorúak mellett az időskorúak azok, akik legjobban kitettek olyan bűncselekményeknek, csalásoknak, amelyek az időskorúak   hiszékenységén vagy a társadalom változásának nem kellő ismeretén alapulnak. Ezért támogat az önkormányzat olyan rendezvényeket, mint ez is, ahol itt van a rendőrség, aki prevenciós bemutatókon keresztül mutatja meg az időseknek azokat a bűnüldözési formákat, amelyektől magukat meg kellene védeni.

A hivatal felelőssége nemcsak a szépkorúak, hanem a gyerekek védelme és biztonsága is, ezért volt szerencsés a rendezvény, hiszen a nagyszülők unokákkal érkeztek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Dr. Kovács Attila az MRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője hozzátette:

A rendőrség minden alkalmat megragad arra, hogy prevenciós tevékenységet folytasson a különböző közösségek részére. Ez lehet a legkisebb vagy legidősebb generáció egyaránt. Minden alkalommal, ahol valamilyen fórum van vagy valamilyen összejövetel, a kollégáim jelen vannak és hasznos tanácsokkal látják el. Fő szabály szerint idősek esetében alapvetően a vagyonvédelmi képességek fokozása, a biztonságérzet  növelése lenne a cél. Ezen túlmenően a csalásokra fektetjük a hangsúlyt, elsősorban az unokázós csalásokra.

A késő délutánig tartó rendezvényen volt önvédelmi és kutyás bemutató, tanácsadás, és biztonsági eszközök bemutatója. Mindeközben bográcsban főtt az ebéd a száznál is több résztvevő örömére.