A bor akadémikusa érkezik kedden este a Bencs Villába, kóstolóval

A bor akadémikusa érkezik kedden este a Bencs Villába, kóstolóval
Gincsai Tamást

Borász meg nem volt a Bencs Villa Többszemközt sorozatának vendége, de hamarosan lesz, ráadásul kóstolót is hoz! Június 25-én, kedden 19.30-tól Gincsai Tamást, a Holdvölgy főborászát, a Magyar Bor Akadémia tagját faggatja a házigazda Kováts Dénes.

Egy napnyi szüretelés Mádon és egy marék aszú szőlőszem – érettségi előtt álló diákként ennyi is elég volt a nyíregyházi Gincsai Tamásnak ahhoz, hogy egy életre elköteleződjön a mádi dűlők és a tokaji borok mellett. Biológia-kémia tagozaton szerzett érettségivel a zsebében a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium után a fővárosban folytatta a tanulmányait, 2007-ben diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán élelmiszertechnológus mérnökként bor- és üdítő technológia szakirányon. Diplomamunkáját a tokaji aszú – Tokaj kincse! – élettani hatásáról írta.

Alaposan beleástam magam ebbe a témába, és rádöbbentem, hogy az aszú rendelkezik a legtöbb jótékony hatással a borok közül. Aszúkóstolókon szoktam is a vendégeknek mondani, hogy ami a poharukban van, az a legjobb természetes B-vitamin és szelénforrás, tele számos más fontos nyomelemmel, sőt: jelentős mennyiségben tartalmaz szerotonint, vagy más néven boldogsághormont is

– mesélte a témaválasztásról.

Első munkahelye a Budai Borszalon szaküzlet volt, ott tanult bele a borértékesítésbe és a borkóstoló rendezvények szervezésébe. Ennek a mai napig hasznát veszi, hiszen rendszeresen kalauzol vendégeket a Holdvölgy mádi pincerendszerében tartott borkóstolókon, és évente több tucat boros eseményen képviseli a Holdvölgyet kisebb borvacsoráktól a legnagyobb borfesztiválokig.

Két év után Bodrogkeresztúron a Dereszla pincészet pincemunkása, később másodborásza lett, majd szakmai kíváncsiságból a Vylyan Pincészetnél dolgozott másodborászként, ahol elsajátíthatta a rozé- és a vörösbor-készítés technológiáját. Ezt követően visszatért a Tokaji Borvidékre: Mádon a Holdvölgy főborásza lett. Keze munkáját ma már hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmei dicsérik, tavaly pedig az a megtiszteltetés érte a harmincas évei közepén járó fiatalembert, hogy a Magyar Bor Akadémia közgyűlése a rangos szakmai testület rendes tagjává választotta.

Borászként az értékrendemben a kompromisszumok nélküli csúcsminőség elérése és megtartása van az első helyen. Ez tökéletesen megegyezik a pincészetünk filozófiájával.

– fogalmazott Gincsai Tamás.

A Bencs Villában a Többszemközt estek házigazdája, Kováts Dénes nemcsak arról kérdezi majd Tamást, hogy valóban hobbija és szenvedélye-e a munkája, de arról is, milyen érzés olyan pincészet főborászának lenni, melynek borai számos Michelin-csillagos étteremben is megtalálhatók. Szó esik majd különleges és pancsolt borokról, s arról, vajon művészet vagy szakma-e a borászkodás. Szót ejtenek majd nyulakról és mást témákról is.

 

Jegyvásárlás:
Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 06-20/461-4551 (szombaton és vasárnap 10-17 óra között is!)

Online:
https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-tobbszemkozt-borkostolassal-egybekotott-beszelgetes-gincsai-tamassal-105555