A barkácsáruházakból Möbelix lesz
Megszületett a végleges szerződés a Baumax 12 áruházának és további hat telephelyének megvásárlásáról - tájékoztatta a Világgazdaságot Simonyi András, az osztrák XXXLutz csoport magyar leányvállalata, a három fővárosi diszkont jellegű Möbelixet, valamint a győri Mömax áruházat működtető az MMXH Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója.

Mostanra már át is vettek hat áruházat és négy építési telket, a fennmaradó ingatlanokat - köztük a Baumax Soroksári úti központi irodaházát - pedig ezen a héten veszik át a Magyarországról távozó barkácslánctól. Az év végén közel 800 fős Baumax Magyarország Zrt. alkalmazottai közül egyelőre csak ötvenen kapnak munkát a bútorkereskedelmi társaságtól, de - mint Simonyi András rámutatott - minden újabb áruház mintegy negyven embernek ad munkát.

A 14 Baumax áruház közül a székesfehérvári és a Váci úti bérlemény volt, de a megvásárolt 12 egységet alaposan fel kell mérni, miféle felújításra vagy átalakításra van szükség a további hasznosítás érdekében. Ezért idén csak a Szentendrei úti áruházban létesül egy újabb Möbelix - az év vége felé - , a jövő évben viszont négy-öt egységgel bővül a hálózat. Emellett arra is készül az MMXH Lakberendezési Kft., hogy legkésőbb a jövő év elején belevágjon a szegedi és debreceni áruházának felépítésébe, és így az építési engedély lejárta előtt, 2017 elején megnyithassa a bútoráruházakat.

[REKLAM]

A magyarországi Baumax-lánc eladása kapóra jött a Lutz csoportnak, amely országos lefedettséget, 10-15 áruházból álló láncot tervezett (a cégnek Szegeden és Debrecenben van már egy-egy, még a plázastop előtt kapott építési engedéllyel rendelkező telke). A most megvásárolt Baumaxok közül kiválogatják azokat, amelyeket a jövőben bútor- és lakberendezési áruházként kíván működtetni a cég, a többit pedig részben vagy egészben bérbe adják.

Mindenesetre a Baumax kivonulása révén a Lutz csoport térképére felkerülhet Sopron, Pécs, Kecskemét, Szeged, Nyíregyháza és Debrecen. A Győrben és Miskolcon lévő Baumaxok megvásárlása pedig akár azt is lehetővé teszi, hogy a csoport ott lévő Möbelix, illetve Mömax áruháza cégen belüli konkurenciát kaphasson. Valószínűleg nem marad fenn viszont az a koncepció, hogy a kétféle áruház kínálata között minimális az átfedés. Az elképzelések szerint a két márka legjobb elemeit összeolvasztva egy név alatt hoznak létre egy új berendezés- és világítástechnikával ellátott láncot. Ennek az új koncepciónak afféle tesztje a dél-budai Savoya parkban február végén nyílt, közel 6 ezer négyzetméteres eladóterű és 2800 négyzetméternyi raktárral ellátott áruház.

Simonyi András kiemelte: azt tervezik, hogy az M0 körgyűrű közelében lévő egyik Baumax áruházat egy újabb központi raktárrá alakítják át. A mostani 6500 négyzetméteres központi raktár Budapesten a gyáli úti áruház mellett van, de több mint 1800 négyzetméternyi raktárral rendelkeznek Miskolcon és hasonló nagyságút bérelnek Dunakeszin is. A hagyományos bútorkereskedelemben 60-40 százalékos az eladótér és a raktár aránya.

realista.hu