75 km futás terepen, kevesebb mint 7 óra alatt - Nyíregyházi futó az új rekorder!

Ifj. Belus Tamás igazán emlékezetessé tette 40. születésnapját. A honi futók körében igen kedvelt Nagy-Szénás-körön új pályacsúcsot ért el. 

- A Szénás-kör egy nagyon népszerű, úgynevezett instant kör a Budai-hegységben és a Pilisben. A három távot - amik közül én a leghosszabb 75 km-es Nagy Kört választottam - bármikor, bárki teljesítheti, ha szintidőn belül végighalad a megadott útvonalon, amit a kihelyezett QR kódok beolvasásával igazol. Több ezer teljesítője van már a távoknak, a Kis körön például Jenkei Péter olimpiai aspiráns maratonfutó döntötte meg pár napja a pályacsúcsot. A Nagy körön 7óra 37perc volt az aktuális legjobb idő, ezt próbáltam meg csütörtökön megdönteni - mesélte Ifj. Belus Tamás. 

Az időjárás kegyes volt, ezúttal nem volt meleg, ami hátráltatta volna a nyíregyházi ultra terepfutót. 

- Reggel hatkor indultam, kellemes hűvös időben, és a 25 kilométeres ellenőrző ponton már 8 perccel vezettem virtuálisan a pályacsúcs előtt. A Nagy Szénás-kör egyébként egy gyors és nagyon szép pálya, futható emelkedőkkel, összesen 2200 méter szintemelkedéssel, gyors lejtőkkel, és sok szép kilátóponttal, úgyhogy igazán nekem való útvonal. A táv felénél már 20 perc feletti volt az előnyöm, úgyhogy a pályacsúcsdöntés már biztosnak látszott. Nehéz volt így motiváltnak maradni, hiszen ilyenkor egyedül van az ember a pályán, nincs mezőny, aki húzná a már fáradó futót - tette hozzá a nyíregyházi sportoló.

A cél ettől kezdve az volt, hogy elsőként 7 órán belült teljesítse a távot. 

- Az 55km-nél lévő ellenőrző pont után kiszámloltam, hogy esetleg még a 7 órán belüli idő is összejöhet, úgyhogy ez lett végül az a hajtóerő, amivel az útvonal utolsó nehezebb részén is rávettem magam a gyors haladásra. A vége 6 óra 53 perc lett, teljesen kifutottam magam, ezzel az idővel saját magamat is sikerült meglepnem. Sokan az útvonalra is kijöttek szurkolni, a célban pedig a szervező Perl Gergelyen, kedves sportbarátokon és az egész nap engem segítő szuper csapatomon kívül még a korábbi pályacsúcsot tartó Kalmár-Nagy László is várt, ez különösen jól esett! Ezúttal az útvonalat sem tévesztettem el sehol, igaz az elmúlt pár hétben többször is futottam arrafelé, hogy a pályával ismerkedjek - mondta Ifj. Belus Tamás. 

A futó többször teljesítette már a világ egyik legkeményebb versenyét, az Ultra-Trail du Mont Blanc-t. Idén is szeretett volna rajthoz állni, de a koronavírus-járvány miatt a szervezők nem tartják meg a viadalt.