70 éves a forint

A második világháborút követően az addig egyébként értékálló magyar fizetőeszköz, a pengő hirtelen nagy mértékben értéktelenedni kezdett. 1945 tavaszán a legnagyobb címlet az ezer pengős volt, őszre pedig kiadták a százezres címletet. Ezt követte a millpengő, a billpengő, az adópengő, amely mikor már fizetőeszköz lett, kétezer trillió pengőt ért. 18 nullát kellett az egyes után írni! Ebben az időben az árak naponta akár 1500 százalékkal is emelkedtek. Bár soha nem került forgalomba, elkészült a világ legnagyobb értékű papírpénze, az egymilliárd billpengős is. Ezek a számok szinte felfoghatatlanok, főleg az, hogy egyes feljegyzések szerit 1946 nyarán egy kiló kenyérért közel 6 milliárd pengőt kellett fizetni.

 

Pénz az utcán

 

A pénz annyira elértéktelenedett, hogy a bankjegyekkel a gyerekek játszottak. Új pénznemre volt szükség, ehhez azonban az államháztartást is stabilizálni kellett. Az új valuta nevét az első magyarországi fizetőeszközről, a „liliomos aranyforint”-ról nevezték el, amelyet Károly Róbert vezetett be firenzei mintára. A magyar fizetőeszköz 70 éves évfordulóján a Jósa András Múzeumban tárlatot rendeztek, hogy bemutassák, miként változott a pénz.

 

Cél: bemutatni a pénz történetét

 

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta, elég nagy, mintegy 30 ezres numizmatikai gyűjteménye van az intézménynek. Ebben vannak régi pénzek, ezüst pénzek, egyedül csak firenzei aranyforint nincs. Bene János hozzátette, a múzeumnak az a kötelessége, hogy gyűjtse a legújabb pénzeket is, mind a papírpénzeket, mind pedig az érméket, és bemutassa a pénz történetét a ma élő embereknek.

 

1946. augusztus 1.: megszületett a forint

 

A forint 1946. augusztus 1-jétől lett hivatalos fizetőeszköz. Először 10 és 100 forintos bankjegyek voltak forgalomban, mivel még nem volt elegendő jó minőségű papír a nyomtatáshoz, majd 1947-ben új 10, 20 és 100 forintos bankjegyeket nyomtak. 1951-ben jelent meg az 50 forintos bankjegy, 170-ben az 500-as, 1983-ban pedig a zöld ezer forintos. 1991-től fizethetünk 5 ezressel, 1997-től 10 ezres bankjeggyel, a 20 ezer forintos címlet pedig 2001-ben került forgalomba. A pénz külseje többször változott az elmúlt 70 év alatt. Váltóját, a fillért 1999-ben vonták ki a forgalomból.

 

Forint nemzeti szimbólumokkal

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a kiállításmegnyitó előtt mesélt a forint történetéről. Azt mondta, értékálló eszközről van szó, hiszen más nemzeti valuták már nincsenek meg Európában, hiszen az euró kiváltotta a nemzeti pénzeket. Az alpolgármester hozzátette, hogy ez jó, vagy nem, azt majd eldönti az utókor. A lényeg az, hogy nekünk van egy forintunk, amely akár erős, akár gyenge, a mi nemzeti szimbólumaink, nemzeti hőseink, történelmünk van rajta.

A 70 éves a forint című kiállítást még a közelgő új tanév diákjai is megtekinthetik, hiszen novemberig fogadja az érdeklődőket a Jósa András Múzeumban.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)