55 éves a pilótaképzés a Nyíregyházi Egyetemen

 Ünnepélyes keretek között kezdték meg tanulmányaikat az 56. évfolyam hallgatói a Nyíregyházi Egyetem pilótaképzési rendszerében december 6-án. Az 55 éves pilótaképző tradícióval rendelkező intézmény a világ minden tájára adott már magasan képzett pilótát. A jeles nap ünnepléssel és az 56-os kifutópálya jelképes átadásával telt.

Különleges világ, amelyet nem igazán értenek és ismernek az emberek – mondta dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke azon az ünnepségen, ahol az 56. évfolyamos pilóta kadétokat és a képzés 55 éves fennállását ünnepelték. Az elnök, aki korábban a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója is volt, elmondta, a Nyíregyházi Egyetem nemcsak Magyarország, hanem az egész világ és a nemzetközi közlekedés számára ad magasan képzett pilótákat. Hozzátette, aki egyetemi tanulmányait sikeresen befejezi, egy kívülről csodált, exkluzív, talán egy kicsit irigyelt világ részesévé is válhat.

38 hallgató kezdte meg tanulmányát

Idén repülőmérnöki szakon, BSc alapképzésben 24, egyéb képzési formában pedig 14 fő kezdi meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetem pilótaképzési rendszerében.

Másfél évvel ezelőtt döntöttem el, hogy pilóta leszek. Ez nálam a sportrepüléssel kezdődött. Vitorlázó repülni kezdtem kb. 2 évvel ezelőtt, az első egyedüli repülésnél döntöttem el, hogy ezt folytatom és nagygépes pilóta leszek. Azért választottam a Nyíregyházi Egyetemet, mert itt már több mint ötvenöt éve van pilótaképzés. Többféle képzés közül lehet választani, én a BSc repülőmérnöki képzését végzem, ami 7 féléves, és tulajdonképpen a diploma megszerzése után lehetőségünk van felvételizni különböző légitársaságokhoz

nyilatkozta Gyebnár Dorottya első évfolyamos hallgató.

A világ minden tájára képeznek pilótákat

Az eseményen jelen voltak az 55 éve első évfolyamos szenior pilóták is. Az aranydiplomások egyike, Pokoraczki András megbecsülését fejezte ki az első évfolyamot kezdő diákok elhivatottsága iránt, mint mondta, elkezdtek valami olyat, ami immár 55 éve tart.

Most könnyű helyzetben vagyunk, egykori első évfolyambéliek, amikor azt kell végiggondolnunk, hogy érdemes volt-e. Csak ezekre a bizakodó arcokra, ezekre az ifjú emberekre kell pillantanunk és láthatjuk, hogy nem volt hiába

mondta ünnepi köszöntőjében Pokoraczki András szenior pilóta. Hozzátette, az első 3 év járult hozzá ahhoz is, hogy egykori alma materük és repülőterük olyan megbecsültséget szerezzen, hogy nincs ma olyan földrész, ahol ne találkoztak volna nyíregyházi pilótákkal.

Egyedülálló képzési rendszer

 

Az ünnepségen a köszöntőket követően felvonult az 56-os évfolyam, ezután jelképesen átadták az 56-os kifutópályát és az alkalomból készített kifutópálya alakú tortát is felvágták. Az eseményen elhangzott, sem Magyarországon, sem Európában nincs még egy olyan pilótaképzési rendszer, mint a Nyíregyházi Egyetemen, amelyben a Tréner Kft. 1992 óta kiemelkedő és megbízható partnerként vesz részt. Magyarországon egyedülálló módon a Tréner Flight Academy végzi a Wizz Air légitársaság saját pilótaképző programjába bekerülő növendékek képzését.

A Tréner Kft. nagyon szoros, szerződés partnerségben áll a Wizz Airrel, évi 100 hallgatóra van szerződésünk, nincs minden hely kitöltve, azonban jelenleg is a nagyobb létszámú képzést ő adja részünkre

– tájékoztatott Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője.

Aki ma Magyarországon pilóta szeretne lenni, a Nyíregyházi Egyetemre kell jelentkeznie. A felvételizők komoly elméleti tudás, fizikai adottság és orvosi alkalmasság mellett nyerhetnek felvételt a képzésre. Nem mindennapi szakma, nem mindennapi embereknek.

 

Kapcsolódó galéria

55 éves a pilótaképzés Nyíregyházán