500 diáknak kínál diákmunkát a Nyíregyházi Önkormányzat nyári szünetben
500 diáknak kínál diákmunkát a Nyíregyházi Önkormányzat

Közel 500 diáknak kínál júliusban és augusztusban 4 – 4 hetes, napi hatórás munkát a Nyíregyházi Önkormányzat, melyért valamivel több, mint 70 ezer forintos nettó fizetség jár. A Munkaügyi Központban történt regisztráció után mihamarabb érdemes jelentkezni a Polgármesteri Hivatalban.

A nyári diákmunkát nem lehet összetéveszteni az önkéntes munkával, mely kötelező a középiskolások számára. A fizetéssel járó programot 6 éve indította útjára a kormány. Egyrészt azért, hogy a fiatalok megismerjék és megszokják a munka világát, másrészt anyagiakkal is támogathatják a család nyári költségvetését. Idén ismét 500 körüli 16 és 25 év közötti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező nyíregyházi fiatalt foglalkoztat két turnusban, júliusban, illetve augusztusban 4 – 4 hétig az önkormányzat.

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elmondta

Az intézményi kör változatlan. Továbbra is a fő felvevő az óvodák. A négy óvodaközpontban több mint 150 gyereket fogadunk, emellett mintegy 30 gyereket tudunk elhelyezni turnusonként a polgármesteri hivatalban és néhány gyerek foglalkoztatására lehetőség van a múzeumban, a művelődési központban, a könyvtárban, ill. a KÖZIM és az Alapellátási Igazgatóság keretén belül is.

A jelentkezők választhatnak a feladatok között, melyet a lehetőségekhez mérten – egyéb kívánságokkal együtt - figyelembe vesznek a diákmunkát szervezők. Van, akit a pedagógiai pálya vonz, ill. az egészségügy, mást a jogi terület, vagy a közterület felügyelettel járó feladat.

Nem szakképzettséghez kötött, kifejezetten kisegítő jellegű munkát végeznek, de azt hiszem, hogy ez is nagyon hasznos. Egyrészt bekerülnek a munka világába. Hat órás foglalkoztatásban megtanulják annak a rendszerét, hogy időben kell érkezni, munkaképes állapotban, és délután 2 – ig ott kell dolgozni. Másrészt nagyon hasznos az, hiszen ilyenkor akár a hivatalban, a postázásban, ill. az egyszerűbb munkákba be tudnak segíteni, vagy pl. az óvodákban, a gyerekek foglalkoztatásában nagyon hasznosak tudnak lenni.

- nyilatkozta a címzetes főjegyző.

Az érdeklődőknek regisztrálni kell Nyíregyházán, a Szabadság téri Munkaügyi Központban, ezután lehet jelentkezni a Polgármesteri Hivatalban. Itt csütörtök kivételével minden nap várják a fiatalokat. Évek óta túljelentkezés van, ezért mihamarabb érdemes intézni az ügyeket, melyhez 5 okmányra lesz szükség: személyi igazolvány, lakcímkártya, Adó – és TB kártya, illetve a diákigazolvány, ennek hiányában az iskolalátogatási igazolás.