35 km futás egy műtét után - Ifj. Belus Tamás számára a Bükkben kezdődött az idény

Nem tudhatod, hogy tél lesz, vagy tavasz! Ez a jelmondata a Bükki Hard nevű futóversenynek, ami hagyományosan az év egyik első fontos terepfutó megmérettetése. A versenyt immár nyolcadik éve rendezi meg az Egri Spartacus Sportegyesület. A Bükki Hard egyúttal a Bükk Trails nevű négy részes terepfutó sorozat első állomása is. Idén is három távon indulhattak a futók. 

- A 65 km-es Hard az egyik kedvenc bükki útvonalam, az idei lett volna az 5. teljesítésem. A január eleji sérvműtétem és a verseny előtt napokig hulló bőséges csapadék miatt végül nem kockáztattam és az eredeti terveimmel ellentétben a 35 km-es, 1 350 méter szintemelkedésű Funrun nevű futamon indultam el. A futás nagyon jól ment, a nevéhez méltóan tényleg Fun lett, és annak ellenére, hogy ez a "rövid" táv egyáltalán nem fekszik nekem, sikerült a nagyon erős mezőnyben a legjobb tíz futó között beérnem nyolcadikként, 3óra 30 perces idővel – mesélte Ifj. Belus Tamás. 

A nyíregyházi futó még óvatos volt, különösen a technikásabb sarasabb lejtőkön, de nagyon elégedett volt, mert most először mindenféle fájdalom nélkül tudott versenytempóban futni.

- Végre kezdődhet a felkészülés érdemi része a nyári hosszú versenyekre. Amikből bőven kijut majd, hiszen már csak egy hónap és jön a Black Hole Ultra, ahol a táv 50 és 120 km között lesz, és hogy mennyi, azt a rajtban sem tudjuk meg. Május végén az Ultra Trail Hungary  - 112 km, +4200m szintemelkedés -  július elején a Val d'Aran a Pireneusokban - 162km, +10500m szintemelkedés - augusztus végén a TDS az Alpokban. Itt 145km, +9200m szintemelkedés vár ránk,  októberben pedig a lengyel Lemkowyna Ultra Trail egy 100km-es verseny. A műtét után a felépülésem nagyjából a tervek szerint haladt, úgyhogy eléggé bizakodó vagyok, és alig várom a hosszabb és keményebb edzéseket – mondta a nyíregyházi ultra terepfutó.