30 éves a Nyíregyházi Televízió

30 évvel ezelőtt ezen a napon hangzott fel először Nyíregyházán a Városi Televízió szignálja, majd megkezdődött az első, akkor még kísérleti adás. 1985-ben az első műsor stúdiójaként a Nyíregyházi Főiskola, az első élő adásé pedig egy jósavárosi panelház lakása szolgált.

További képekért kattintson a fotóra!

30 ÉV, 8000 ADÁSNAP

Néhány kísérleti műsor után rendszeressé vált a havi egy, hétfői adás, a televízió akkori stábja a művelődési központ videostúdiójának munkatársaiból, a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Rádió újságíróiból, riportereiből állt össze, akik a városban lévő videoműhelyek technikáival dolgoztak. A havi egy adás után később már kéthetente készült műsor, és elindult az adásidőn kívüli képújság szolgáltatás hírekkel, információkkal, később hirdetésekkel is. A nyíregyházi Városi Televízió életében mérföldkő volt a napi adás, a hírműsor, majd a napi híradó sugárzása. Az adásidővel együtt folyamatosan fejlődött a technika is: a VHS rendszert felváltotta a U-matic, a Beta, a DV, majd a mai, legkorszerűbb, digitális technika.

30 év alatt összesen mintegy 150 munkatárs közreműködésével 8000 adásnapot kísérhettek végig a nyíregyháziak a képernyőn. A híradók és magazinműsorok mellett folyamatosan voltak élő kapcsolások a belvárosból, az EXPO-ról, országos tévék számára is készültek közvetítések sportközvetítésekről és napi műsorok a VIDOR Fesztiválról, és Friderikusz Sándor televíziós pályája is a nyíregyházi tévéből indult. 2000 után a művelődési központ épületében megújult az adásvezérlő, a szerkesztőség és a stúdió. Az Országos Rádió és Televízió Testület létrejötte után a televízió több műsora, a híradó, kulturális magazinok, ismeretterjesztő- és természetfilmek is támogatással készülhettek.

MEGALAKULT A VÁROS-KÉP

2004-ben a cég jelentősen átalakult, amikor a fenntartó önkormányzat létrehozta a Város-Kép Kht.-t, mint médiacentrumot, és a televízió mellett az önkormányzat hetilapja, a Nyíregyházi Napló elkészítését is rábízta. Az internet előretörésével ez a profil is tovább bővült a város weboldalának gondozásával. A médium ma a felújított Váci Mihály Kulturális Központban a legkorszerűbb kameratechnikával, mobil élő kapcsolás lehetőségével nyújt információkat a város, és az MTVA megbízásából az ország tévénézőinek.

A LEGFONTOSABB MÉDIAMŰHELY

– A Nyíregyházi Televízió a legfontosabb médiaműhely volt a megyében, és máig az is maradt – mondta Zagyva Gyula, a Város-Kép Kft. ügyvezetője. – A megyében 100 ezer embert látunk el hírekkel, információkkal. Ebben nagy segítség, hogy a nyiregyhaza.hu weboldalt és a Nyíregyházi Napló hetilapot is mi állítjuk elő.

A Nyíregyházi Televízió jubileumi sajtótájékoztatóján Batizi Tamás, a nyíregyházi polgármesteri hivatal kabinetvezetője elmondta: az NYTV a városi kommunikáció fontos eleme.
– Az embereket az érdekli, ami nap mint nap a környezetükben zajlik, ez érdekli őket a legjobban – mondta Batizi Tamás. – Az országos hírek is fontosak, de a környezetünkben zajló események, programok a legfontosabbak számunkra. Fontos, hogy az óvoda nyitva tart, vagy éppen nincs nyitva, egy utat felújítanak, ezeket a híreket az emberek igénylik, ezeket juttatjuk el nekik.

30 ÉV – SZÁMOS SZAKMAI DÍJ

A televízió műsorai és dokumentumfilmjei 30 év alatt számos televíziós és filmes fesztiválon szerepeltek és mérettettek meg, és kaptak elismerést. A helyi és regionális televíziók által 1998-ban alapított Helyi Érték Díjból szinte minden évben hoz el a Nyíregyházi Televízió. A Magyar Filmszemle versenyfilmjei, a Kamera Hungária döntős és győztes filmjei, köztük az Országos Természetfilm Fesztivál díja is fémjelzi, hogy a Nyíregyházi TV az elmúlt 30 évben bizonyított, és nemcsak a helyi televíziós mezőnyben.

JUBILEUMI ADÁSSOROZAT

A 30. évforduló tiszteletére a Nyíregyházi Televízió jubileumi adássorozatot indít. Az NYTV stúdiójába heti két alkalommal egykori és jelenlegi kollégák ülnek majd be, akik visszaemlékeznek a televízió elmúlt 30 évére.

CSALÁDI NAP, RÉGI KOLLÉGÁKKAL

A sajtótájékoztatón elhangzott: ez után a szűk körű médiaesemény után a jubileumi év során, várhatóan májusban egy családi napot is tervez a szerkesztőség a városlakók bevonásával, ahová a korábbi kollégákat is meghívják majd.

F. A.

Fotó: Kohut Árpád