30 éves a Kállay Gyűjtemény – Hat hónapos ünnepségsorozat vette kezdetét két kamarakiállítással
Fotó: Szarka Lajos

Két kiállítással indította a Kállay Gyűjtemény alapításának 30. esztendejében a fél éven át tartó ünnepségsorozatot az intézmény. A múzeumalapító Kállay Kristóf hagyatékából válogatták az egyik tárlatot, és tekintettel a közelgő március 15-re készült a Fényesebb a láncnál a kard, a ’48-as szabadságharcot megidéző kiállítás.

Egy intézmény születését, egy neves történelmi család emlékét, jelenét és jövőjét ünnepeljük a következő hat hónapban a Kállay Gyűjteményben. A néhai miniszterelnök, Kállay Miklós fia, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete, dr. Kállay Kristóf döntése és felajánlása nyomán született a ’80-as évek végén e fantasztikus múzeum. Hosszú tárgyalások és építkezés után került a család egykori házába a folyamatosan gyarapodó gyűjtemény. Valamennyi könyv, valamennyi egyenruha, dokumentum, irat, fotó és érdemrend mesél, és titkokat árul el a magyar történelemről.

„A Kállay család több tagjával, leszármazottakkal találkoztunk itt. Folyamatosan járnak ide, és tudom, hogy ők is büszkék, és elégedettek, hogy a gyűjtemény végre megfelelő helyen kerül bemutatásra. Erről is szeretnék megemlékezni, hogy a Kállay család több tagja nem csak a megyéhez, Nyíregyházához is kötődött. Csak két nevet mondanék. Dr. Kállay Rudolf, aki a Kállay-házat építtette, ő volt az első igazgatója az egykori Szent Erzsébet Közkórháznak, a mai Jósa András Kórháznak. Itt élt dr. Kállay Miklós miniszterelnök is egy időben, aki nagyon fiatalon, 1922-ben Szabolcs vármegye főispánja lett, 1942-ben pedig nagyon nehéz időszakban Magyarország miniszterelnöke” – fogalmazott a kiállítás-megnyitón Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

A gyűjtemény igazi értékét nagyban meghatározza, hány ember látogatja, hogyan jut el a nyíregyháziak és az ide látogatók tudatába a Nyíregyházi Értéktárban szereplő múzeumi intézmény – folytatta a polgármester.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kiemelte:

„Ez a Kállay Kristóf nagyon sokat mesélt. Sokat mesélt, mert a családi indíttatás mindig nagyon fontos – hálát adok én is a sorsnak, hogy ismerhettem, és sokat beszélgettünk –, mert tényleg úgy van, hogy sokat jártak és járnak ide a Kállay család tagjai, mert szeretik Nyíregyházát, és figyelik azt, hogy hogyan gondozzák azt a szellemi örökséget, tárgyi emlékeket, melyeket ők Nyíregyházára, a nyíregyházi emberekre és az önkormányzatra bíztak. A Kállay Gyűjtemény 30 éves. Egy generáció felnőtt azóta. Közvetlenül a rendszerváltás után történt ennek az alapítása, melyre mindenki méltán lehet büszke” – mondta köszöntőjében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

1993. március 10-én nyitotta meg kapuit Nyíregyházán a Kállay Gyűjtemény, a Széchenyi utcai Nyírvíz-palotában. 2023. március 9-én az alapításra emlékeztek, de a március 15-i ünnepre is felkészültek a Kulcsár Róbert magángyűjteményéből válogatott kamarakiállítással. Az 1848–49-es relikviákat és tablókat, a vágó- és szúrófegyvereket, lőfegyvereket egy hónapig láthatják a Bessenyei téri Kállay-házban – tudtuk meg a kiállítás kurátorától, dr. Holmár Zoltán történésztől.

„Hat hónapon keresztül szeretnénk minél több relikviát, műtárgyat bemutatni a nagyközönségnek, hiszen folyamatosan érkeznek az adományok. Így dr. Kállay István jogtörténész, tartós letétbe került anyagáról van szó, vagy Kállay Miklós, a ma is élő leszármazott, aki felénk folyamatosan rengeteg anyagot juttat el. Így ebből az adományból is szeretnénk minél többet megmutatni. Emellett a régi Kállay-kincsekből, amit raktárunk magában rejt, azokat folyamatosan, havonta megújulva, kiállításokon szeretnénk bemutatni” – tájékoztatott a következő hónapok tervéről Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A következő héten három alkalomból álló rendezvénysorozat indul. A Ruha teszi az embert programban azokat a civil, egyházi vagy katonai öltözékeket, egyenruhákat mutatják be a Kállay családtagok közreműködésével, akik beszélnek majd a bemutatott tárgyak történetéről.

Kapcsolódó galéria

Kiállítások a Kállay Ház jubileumi évében - 2023