250 új munkahely a LEGO-nál – 53 milliárd forintból bővítik a nyíregyházi gyárat

Az ország harmadik idei legjelentősebb beruházása valósul meg Nyíregyházán, 53 milliárd forintból fejleszt a LEGO. Új gépeket vásárolnak, növelik a raktározási kapacitást és 72 ezer négyzetméterrel nő a gyártási területük. A kormány közel hatmilliárd forinttal támogatja a dán vállalat fejlesztését, ami 250 új munkahelyet is jelent a városban.

Magyarország továbbra is kitart Európa legalacsonyabb adómértékei mellett, többek között a 9 százalékos, egykulcsos társasági adó mellett. Ez az alacsony adó teszi lehetővé például azt is, hogy újabb beruházások valósulnak meg Magyarországon, így év végére várhatóan 5,5 százalékos lesz a növekedési ütem. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert ha sikerül ezt teljesíteni, akkor a családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat 2022 elején – közölte Szijjártó Péter, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Hatalmas beruházás

A hazai beruházási ráta európai összevetésben is magas, 27 százalék fölötti, ez az unióban a harmadik legmagasabb.

„Minden építőelem, így a rendkívüli teljesítményre képes magyar emberek, a csúcsteljesítményt diktáló vállalatok és a megfelelő kormányzati gazdaságpolitikai intézkedések tökéletesen illeszkedtek egymáshoz, nagyjából úgy, mint a Nyíregyházán legyártott LEGO építőelemek, és ha a LEGO-nál tartunk, akkor a LEGO maga is egy nagyon fontos építőeleme a magyar gazdaságnak. A most bejelentendő beruházása a LEGO-nak az idei esztendőben a harmadik legnagyobb beruházás Magyarországon. A dán LEGO 53 milliárd forintos nyíregyházi beruházása, nyíregyházi gyárának bővítése a harmadik legjelentősebb beruházás az idei esztendőben. A 250 új munkahely létrehozásához a kormány 5 milliárd 850 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít” – mondta Szijjártó Péter, múlt hét pénteken a bejelentésen.

Legnagyobb európai gyár

A beruházás után a LEGO öt globális létező gyára közül a mexikói után a második legnagyobb üzeme Nyíregyházán fog működni. 72 ezer négyzetméterrel nő a gyártási terület, 386 új fröccsöntő gépet szerez be a cég és növelik a raktározási kapacitást is. A gazdaság szempontjából azért is fontos a beruházás, mert a Nyíregyházán előállított termékek 99 százalékát exportálják, az exportbővülés pedig mindig húzza a magyar gazdaság növekedését – tette hozzá a külügyminiszter. A sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője, Vinnai Győző úgy nyilatkozott: a bejelentés jó hír Nyíregyházának és térségének, a fejlesztés visszaigazolja, hogy a régió jó feltételekkel rendelkezik a befektetők számára. Jelenleg 160 ezer négyzetméteren, vagyis 16 hektáron működik a LEGO nyíregyházi gyára, ezt bővítik most a beruházás keretében.

Elkezdődött az építkezés

Dr. Kovács Ferenc polgármester Facebook-posztjában úgy fogalmazott, az építési munkálatok idén nyáron indulnak, és a tervek szerint 2023-ban kezdik meg a termelést az új csarnokokban. Ebben a ciklusban a polgármesteri program kiemelt eleme az iparfejlesztés, a foglalkoztatás további bővítése és a munkahelyteremtés. Ez a beruházás ennek egy látványos jele, illetve egyben annak is, hogy a már a városban működő nagyvállalatok jól érzik magukat Nyíregyházán és hosszú távra terveznek itt.

„A termelésüket 50 százalékkal növelik, a csomagolási kapacitásukat 30 százalékkal, és én azt gondolom, hogy a minimum a 250 új munkahely, emlékezzünk vissza, hogy kezdtük ezt az egészet. 2010-11-ben én azzal szembesültem, hogy a LEGO készülődik elmenni Nyíregyházáról. 2014-ben megnyitottunk egy 1400 munkahelyet jelentő nagyon modern gyárukat. Most is 2500 körül dolgoznak ott és erre még jön. Azt mondták, hogy ha ez a beruházás 2 év múlva elkészül, 3000 ember fog dolgozni a LEGO-ban” – mondta a beruházás kapcsán dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nőtt az értékesítés

A gyártókapacitás növelésére vonatkozó döntés alapja, hogy a LEGO Csoport hosszú távon a LEGO termékek forgalmának további növekedésére számít, miután 2020-ban az előző évhez képest több mint 20 százalékkal növelte globális értékesítését. A gyártókapacitás növelése mellett a fenntartható működés elérése érdekében is tesz lépéseket a LEGO Csoport. A nyíregyházi gyár idén telepítette az első nagyméretű napelemparkját. A szolárpark nagyjából 1000 háztartás energiaszükségletének megfelelő tiszta energiával járul hozzá a gyár működéséhez. Emellett papírra cserélik a LEGO dobozokban található műanyag egységtasakok anyagát, illetve egyes fröccsöntött elemek már cukornád alapú műanyagból készülnek. Magyarország azért is vonzó helyszín a nagyvállalatok számára, mert elérhető a megfelelő munkaerő, az infrastruktúra és a kellően alacsony adó.