25 éves a VLAMI: kiállítással és táncgálával ünnepelt a Vásárhelyi iskola

Retrospektív kiállítással és a VLRAMI-Nyírség táncgálával ünnepelte 25. születésnapját a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola, melynek a közelmúltban új fenntartója lett, a Nyíregyházi Református Egyházközség. A Váci Mihály Kulturális Központ színpadán száznál is több gyerek szerepelt.

Szerdán egész nap gyerekzsivaly, táncos gatyás fiúk, pörgős szoknyás lányok lepték el a Váci Mihály Kulturális Központot. Jubileumi műsorra készültek a gyerekek. Fennállásának 25 esztendejében kiállítással és táncgálával ünnepelt a Vásárhelyi László Művészeti Iskola, melynek új fenntartója a Nyíregyházi Református Egyházközség. A Jókai iskola révén persze már régóta közös utakon járnak.

„Az egyház a világban foglal helyet, és az egyház a világért van. A világ mindig jól jár, ha felismeri az egyházat a maga közegében. Mi ezzel a tudatossággal, alázattal, de mindig határozottsággal hirdetjük azt az egyedi üzenetet, evangéliumot, ami most az adventi időszakban kihangosodik, a keresztény értékeket, a Krisztus megváltó voltát, tehát nem szabad ilyen direktívákat megfogalmazni, főleg egy helyi társadalomban – itt, Nyíregyházán –, hogy mi a világ része, meg mi az egyház része. Természetesen tudjuk a határvonalakat, de egymásért vagyunk. Azt gondolom, hogy ez az összetalálkozás, ami a fenntartóváltással történt, gyönyörűen üzen nemcsak önmagunknak egymás felé, hanem az egész társadalom felé is”

– nyilatkozta dr. Gaál Sándor, a Nyíregyházi Református Egyházközség esperese.

A negyedszázados évfordulón az igazgatót, Demarcsek Zsuzsát kértem, emlékezzen a kezdetekre. Úgy fogalmazott, hogy annak idején nagyon jó lehetőségnek tűnt az iskolaalapítás, biztosított lehetett a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás-nevelése, és az, hogy minél több fiatal ismerkedjen a néptánc, a nemzeti kultúra, a zene, a színjáték és a képzőművészet emberformáló erejével.

„Négyszáz fővel indultunk, és most 1660 tanulónk van. Nemcsak Nyíregyházán működünk, hanem a környező településeken. Most egy maratoni gálaműsorral készülünk. Igaz, az 1600 gyereket nem hoztuk el, de majdnem. Igyekeztünk minden telephelyről megmutatni a gyerekeket, hogy a világot jelentő deszkákon lehetőséghez jussanak. Örül a szívünk a változásnak. Az ember sokszor fél a változástól, de a változás hoz rengeteg új dolgot, új energiát, új szeretetet. Lendülettel kezdtük az idei munkát, és boldog vagyok, hogy esperes úr kezdeményezte ezt a gálaműsort, hogy igenis meg kell állni, meg kell ünnepelni, nem szabad továbbszaladni, így erre készültünk szeptember óta, hogy itt bemutatkozhassanak a tanítványaink. Nagyon szeretjük őket, szoros velük a kapcsolatunk, és fantasztikus szülői háttér áll mögöttünk, nekik is köszönjük a támogatást, nélkülük se menne”

– mesélte Demarcsek Zsuzsa, a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Az esti táncgála előtt retrospektív kiállítás nyílt a vásárhelyi diákok képzőművészeti munkáiból. A negyedszázad alatt jó néhányan megfordultak az iskola képzőművészeti tagozatán. Volt is mivel dicsekedni, emlékeket idézni Rozman Bélának, a tagozat vezetőjének. Nem elenyésző azoknak a diákoknak a száma, akik művészeti pályára kerültek a vásárhelyis évek után. Közben megérkezett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is, aki már a 20 éves jubileumi gálán is vendége volt az iskolának.

„Ugye, Magyarországon az oktatási rendszernek hagyománya a művészeti oktatás, és nem is kevés óraszámban. Sőt, az alapfokú művészetoktatási intézmények délutáni kiegészítő képzést folytatnak. Minden kutatási eredmény szerint nagyon pozitívan hat vissza a klasszikus, közismereti tantárgyakban elért tanulási eredményekre is. Tehát egy olyan modellről beszélhetünk, melyet kipróbáltunk, és jó eredményeket hoz. Ezért is szeretnénk a művészeti oktatást megőrizni, támogatni”

– nyilatkozta dr. Maruzsa Zoltán államtitkár.

Színpadra kerültek aztán a táncgála szereplői. Bemutatták szinte az egész Kárpát-medence táncos koreográfiáit, Dunántúltól Erdélyig. A maratoni műsor előtt a főispán is köszöntötte az ünneplő iskolát és a közönséget.

„Néhány nappal ezelőtt volt alkalmam részt venni egy állami kitüntetés átadásán. A kitüntetés címzettje Máriapócson egy szerzetesrendi nővér volt, aki az ő 92 éves bölcsességével azt mondta a jelenlévőknek, higgyük el, egyedül a szolgálat, ami megmarad utánunk. Amit önök végeznek és a legapróbb gyerek is, aki itt állt a színpadon, az mégiscsak egy szolgálat. Szolgálat, mert nem önmagukért végzik, hanem a közösség érdekében. Ennek a közösségnek rendkívül nagy értéke az iskola, és nagy értéke mindenki, aki kapcsolatba került vele. Hagyományainkat, a kultúránkat átadja mások számára is”

– fogalmazott köszöntőjében Román István főispán.

Örömmel fogadjuk és hálásak vagyunk a Vásárhelyi iskola tanárjainak, diákjainak a szolgálatért – zárta gondolatait Román István. Az est folyamán kezünkbe vehettük a Viselettár című kiadványát, mely az évfordulót ünneplő Vásárhelyi iskola viseletgarnitúráit mutatja meg az érdeklődő közönségnek.