20. századi történelmi traumák

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár több mint két évtizede életre hívott eseményének célja, hogy a régió történetének minél alaposabb feltárása érdekében a szakma megismerhesse a hazai és a határon túli írásos dokumentumokat, emlékeket, kutatási eredményeket.

 

20. századi történelmi traumák

 

A kétnapos, konferenciával egybekötött rendezvényen a 20. század történelmi traumáival kapcsolatban tartottak előadásokat a szakma képviselőinek és az érdeklődőknek. Az idei rendezvény különlegessége, hogy első ízben szervezik közösen a Kárpátaljai Levéltárral, tekintve, hogy a II. világháború eseményeiben szomszédaink is érintettek.

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállításokkal is színesített rendezvényen a háborúk eseményei és forrásai mellett szó esett még a málenkij robotról és a szlovák–magyar lakosságcseréről is.

 

Nemeslevél 1626-ból

 

A megyeháza dísztermében tartott eseményen a hagyománynak megfelelően idén is Pro-Archivo-emléklapokat adtak át azoknak, akik értékes iratokat, családi okleveleket adományoztak a levéltárnak.

[REKLAM]

– Az idei esztendő legértékesebb dokumentuma egy 1626-os címeres nemeslevél – emelte ki Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója. A rendezvény megnyitóján részt vett dr. Ulrich Attila alpolgármester, aki köszöntőbeszédében elmondta, a 20. század tragikus történései azt mutatják, hogy nem szabad elfelejteni a rosszat. Emlékezni kell az utókornak, hogy hasonló események ne következhessenek be a jövőben.

 

Emléktábla

 

A nemzetközi esemény résztvevői szeptember 25-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza önkormányzatainak támogatásával a szolyvai gyűjtőtáborban állítanak márványtáblát és hajtanak fejet a tragikus esemény valamennyi áldozata előtt.

Piszár Tünde