2 millió forint társadalmi szervezetnek
Fotó: Illusztráció

Nem érdemes trükközni a támogatásokkal, ezt tanulta meg az férfi, akit az ügyészség arra kötelezett, hogy valamely általa választott társadalmi szervezet részére fizessen két millió forintot.

A középkorú férfi ellen költségvetési csalás minősített esete miatt azért indult büntető eljárás, mert tavaly nyáron kárbejelentést nyújtott be a megyei kormányhivatalhoz, miszerint az általa képviselt cég által művelt parcellákban aszálykár következett be.

Ennek célja az volt, hogy a gazdasági társaság több mint 14 millió forint aszálykár enyhítési támogatást nyerjen el.

Valójában azonban a földeket csak elenyésző mértékben művelték, így az aszálykár sem volt valós. Mivel ezt a tényt a Kormányhivatal ellenőrzése során megállapította, a kárenyhítési támogatás kiutalására nem került sor, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

A gyanúsított büntetlen előéletére tekintettel az ügyész úgy döntött, hogy nem emel vádat, hanem az eljárást feltételesen felfüggeszti, ugyanakkor a cselekmény tárgyi súlya miatt szükségesnek tartotta, hogy előírja, hogy a gyanúsított a felfüggesztés tartama alatt egy vagy több, általa tetszőlegesen kiválasztott, nem politikai célú társadalmi szervezet, egyesület vagy alapítvány részére kettő millió forint anyagi juttatást teljesítsen.

Ha ezt teljesíti, az eljárást az ügyészség megszünteti.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség