170 cserjét ültettek Borbányán – Gyöngyvessző díszíti a kerékpárút egy hosszabb szakaszát
fotó: Szarka Lajos

170 darab gyöngyvessző cserjét ültettek el a Kállói út mellett, a római katolikus templomnál. A csütörtöki volt az első alkalom, hogy a nyíregyházi önkormányzat a katolikus egyházzal közösen zöldítette a város közterületét.

Bár most még nem látszik, de hamarosan fehér virágú bokrok szépítik majd a Kállói út egy hosszabb szakaszát. Összesen 170 gyöngyvessző cserjét ültettek el csütörtök reggel.

Közösségi tér a templom mellett

A Borbányai Római Katolikus Plébánia a Kállói út mellett található, a templom melletti kertből pedig egy közösségi teret szeretne létrehozni az egyházközség, ezért is volt szükség a cserjékre.

A Kállói út forgalma, a zajterhelés, a por és szmog kicsit akadályozza ezt a tervünket és innen jött az ötlet, hogy megkérdeztük a várost, tudna-e nekünk segíteni, hogy otthonosabbá és élhetőbbé tegyük ezt a területet. Megkaptuk most ezeket a bokrokat és reméljük, hogy két éven belül akkorára fog nőni, hogy kicsit megvédje akár a templomot, akár a templomkertet” – nyilatkozta Csordás Gábor plébános.

A csütörtöki volt az első alkalom, hogy az önkormányzat a katolikus egyházzal közösen zöldítette a város közterületét. A cserjéket Nyíregyháza város ajándékozta a plébániának. Mivel villanyvezeték fut a kerékpárút fölött, így fákat nem tudtak ültetni, ezért döntöttek a gyöngyvessző mellett.

Mivel a faültetés tekintetében ott tart a város, hogy nagy fasorokat már nem tudunk ültetni, csak pótolni, a kiszáradt fákat cserélni, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a bokrok, cserjék ültetésére, mert azok is egyrészt szépítik a várost, másrészt pedig nagy használatot tesznek a levegő minőségének a javítása érdekében” – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A dr. Kovács Ferenc polgármester által indított zöldítési program Borbányára is elért, mondta a városrész képviselője, már 2012-től elkezdődött a folyamat, amikor a szeméttelepet rekultiválta az önkormányzat.

A szeméttelep helyén már egy gyönyörű erdő van, tehát már ez is tisztítja a levegőt, illetve menet közben itt, a Kállói úton a kerékpárút elkészítésekor is több fát sikerült elültetni, egyébként ez is egy zöld projekt volt. Az iskola területén és a játszótereknél is egyre több fát, cserjét és bokrokat ültetünk, tehát ebből a szempontból Borbánya egy nagyon jó, élhető hely” – mondta Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

Az évekkel ezelőtt indult polgármesteri fásítási programnak is köszönhetően Nyíregyházán rengeteg a zöld felület, a közterületeket pedig a városüzemeltetési társaság teszi minden év tavaszán virágossá.

Kapcsolódó galéria

Cserje ültetés a Kállói úton