17 méteres a város karácsonyfája – Ünnepi fények igen, vásár azonban idén nem lesz
Fotó: Trifonov Éva

Megérkezett a város karácsonyfája a Kossuth térre. Idén egy 17 méter magas és négytonnás feketefenyő áll majd Nyíregyháza belvárosában az ünnepek idején. A fát egy Vénusz utcai hétvégi ház udvaráról szállították a Kossuth térre kedd délelőtt, az idei fenyőfa már több mint ötvenéves.

45 lakossági felajánlás közül október végén választották ki ezt a fenyőt a Vénusz utcán. Idén ez lesz a város karácsonyfája. Egy ilyen méretű, négytonnás fenyő szállítása nem kis feladat, összehangolt munka kell hozzá. A kivágás után rögzítették a fát és felfektették a szállítójárműre, majd Sóstóhegyről rendőrségi és tűzoltósági kíséret mellett a Sóstói úton keresztül szállították el a fát, a körúton keresztül a Hunyadi utca felől került végül a végleges helyére.

„Körülbelül húszan vannak a szakemberek, akik segédkeznek a fa kivágásában és szállításában, ezúton is szeretném megköszönni a hatóságok segítségét, a darukezelő, a túlméretezett szállítmányt szállító cégnek az alkalmazottai is mind itt vannak velünk és egy közös, összehangolt munka eredménye ez a mai fenyőfaállítás a Kossuth téren” – mondta Kovalecz Róbert, a NYÍRVV Nonprofit Kft. irodavezetője.

Ötvenéves, 17 méteres a fa

A 17 méter magas feketefenyő délre érkezett be végül a Kossuth térre. Két évvel ezelőtt is szerették volna, hogy ez legyen Nyíregyháza karácsonyfája, idén azonban már úgy döntött a tulajdonos, felajánlja a fenyőt a város számára.

„Nem mi ültettük a fát, mi olyan harminc néhány éve élünk vele együtt, de ötvenévesnél idősebb ez a fa. Az elődeink, akiké ez a víkendház volt, ők ültették. Aztán annyira megtetszett ez a környék, hogy mi is körülbelül ötven éve vagyunk Nyíregyházán, úgyhogy duplán fáj a szívünk, hogy meg kell válni ettől a fától, de az egyik szemem sír, a másik meg nevet, örülök, mert sokaknak fog örömet okozni” – mondta dr. Szilágyiné Pálkövi Mária, a fa tulajdonosa.

A városüzemeltetési társaság munkatársai szerdán el is kezdik feldíszíteni a fát.

Nem lesznek adventi programok

Bár korábban is mérsékelt tervekkel készült a városvezetés az adventi ünnepekre, most a veszélyhelyzetre való tekintettel, a kormányzati bejelentéseket is figyelembe véve, az idei évben elmarad a nyíregyházi adventi programsorozat és adventi vásár, illetve élményelemek sem lesznek a Kossuth téren. A főtéren november végén felgyúlnak az adventi fények, a belvárosi, főtér környéki bevezető utak a tavalyihoz hasonlóan kivilágítást kapnak, a városházára nagyjából 15 százalékkal több fény jut, idén az erkély oszlopait és a teraszt is díszítik. A tavaly megkedvelt Kossuth téri fényhálót is kifeszítik, és idén hárommal több óriás fát, összesen 4 platánt és 2 gesztenyét dekorálnak világító gömbökkel. Szintén újdonság, hogy a Városalapító atyák szobrának környezetében lévő fél tucat fát is feldíszítik. A város karácsonyfájára 1200 méternyi új fényfüzér is kerül a korábbi kiegészítéseként. Így már több mint 3 kilométernyi fény teszi különlegessé a Takarékpalota előtti fát.

Kapcsolódó galéria

Megérkezett a város karácsonyfája a Kossuth térre