15 napon belül kérhetik a kárenyhítést a gazdák
A gyümölcstermő területek fele szenvedett fagykárt a becslések szerint Magyarországon. A terméskiesés mértékéről május végére lesznek pontos adatok. A fagykárt szenvedett gazdálkodóknak 15 napon belül kell jelenteniük a káreseményt. A kárenyhítési alap 24 milliárd forintot tartalmaz.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcsöseiben is jelentős kárt okozott a tavaszi fagy. Filep Tamás őstermelő diófáján mutatta meg a Nyíregyházi Televízió riporterének, milyen kárt okozott a nagy hideg. Sóstóhegyen 50 fája van, megviselte őket a fagyos idő, a -4 Celsius fok. Azt mondta: a terület dombosabb részein kevésbé sérültek a diófák, de a mélyebben fekvő részeken teljesen megfagytak a levelek.

– Ahol a levélzetet is levitte a fagy, ott a termés 100 százalékban károsodott. A dombtetőkön lévő fákon, ha megvágom a magházat, akkor látszik, hogy belül barnult. Úgy gondolom, hogy ott is egy 30–40 százalékos lesz a terméscsökkenés – mondta Filep Tamás.

 

JELENTŐS KÁRT OKOZOTT A FAGY

 

Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke azt mondta: országos becslések szerint a gyümölcstermő területek több mint 50 százalékos fagykárt szenvedtek.

– Azokon a területeken, ahol -3, -4 fok alatt volt a hőmérséklet, azonnal látható a kár, mert a gyümölcskezdemények elbarnultak, s ezek előbb-utóbb lehullanak a fáról. Ott, ahol kisebb mértékű volt a hőmérsékletcsökkenés, és csak a magkezdemények barnultak el, ott még van remény arra, hogy a gyümölcs a fán maradhat. A károk felmérése legalább két-három hetet igénybe vesz, május közepén talán már látjuk, hogy mi maradt meg a fán – mondta a szakember.

 

15 NAPON BELÜL JELENTENI KELL A KÁRESEMÉNYT

 

A fagykárt szenvedett gazdálkodóknak 15 napon belül be kell jelenteniük a káreseményt az illetékes hatósághoz, csak így lesznek jogosultak arra, hogy a kárenyhítési alapból támogatást igényeljenek. A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot.

F. A.

(Fotó: internet)