15 milliárd forint hálózatfejlesztésre és karbantartásra vármegyénkben
Fotó: Szarka Lajos

Kiemelkedő összeget fordít idén az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt.  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei áram- és gázhálózat fejlesztésére, korszerűsítésére, karbantartására. Az OPUS TITÁSZ Zrt. Nyíregyháza Üzeme a vármegye területén 289 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását, az OPUS TIGÁZ Zrt. 181 ezer felhasználó ellátását, valamint mintegy 362 millió köbméter földgáz elosztását biztosítja évente. 2023-ban a munkálatok számos területen fognak zajlani. A beruházások célja, hogy növeljék az ellátásbiztonságot, valamint az ügyfélélményt.

Pénteken tartott sajtótájékoztatót Péli Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt műszaki vezérigazgatóhelyettese, Antal Sándor, az OPUS TIGÁZ Zrt. hálózatüzemeltetési igazgatója, valamint Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere. A fókusz a vármegyében 2023 folyamán megvalósuló áram- es gázhálózati munkákon volt, melyhez szorosan kötődik az Ipari Park fejlesztése.

„Az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ Nyíregyháza áram- és gázhálózatnak a hálózati engedélyese. Ők tartják fenn ezt a rendszert, hogy működhessen a város. Nyilvánvalóan bármilyen intézmény áram vagy gáze4llátása szükséges, ez az általános együttműködésünk.  Emellett most a legjelentősebb az Ipari Park fejlesztése. 2019-ben dr. Kovács Ferenc polgármester előterjesztése alapján a város közgyűlése egyhangúlag elfogadta, hogy bővíteni kell az Ipari Parkot. Az újterületek energia ellátása fontos feladat, hiszen ezeknek a gyáraknak nagy energia- és gázigényük van.” – tájékozatott Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere

Az OPUS TITÁSZ 2023-ban összesen több mint 64 km elosztóhálózatot épít, 52 darab transzformátorállomást létesít, több mint 13600 új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát a Nyíregyháza Üzem területén. A TIGÁZ a tervek szerint 42 db új gerincvezetéket és közel 420 db utólagos leágazóvezetéket épít ki. Rekonstruálnak 1 kilométernyi elosztóhálózatot, 24 db tolózárat, 2-2 db nyomásszabályozó állomást és épületet. Közel 17 ezer gázmérő és 5 ezer nyomásszabályzó cseréje valósul meg vármegyénkben. Az innováció eredményeként a lakosság egyre kevesebb üzemzavart fog tapasztalni.

„0/24-ben a kollegáink azon dolgoznak, hogy a létrejövő üzemzavarokat minél hamarabb elháríthassák. Nagy részünk pedig azon, hogy az üzemzavarok létre se jöhessenek. Ezek az erőforrások, beruházások, rekonstrukciók azokon a hálózati elemeken történnek, ahol ezek az üzemzavarok előfordulhatnának. Igyekszünk ezeket megelőzni.” – emelte ki Péli Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt műszaki vezérigazgatóhelyettese.

Az OPUS TITÁSZ okos fogyasztásmérőket fog vizsgálni a kisfeszültségű hálózatrendszeren belül. A Tigáz „smart” nyomásszabályozó állomásokat telepít, ugyanis a társaság számára nagy jelentőséggel bír az innovatív megoldások alkalmazása a hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése érdekében.

Kapcsolódó galéria

Hálózatfejlesztés Nyíregyházán - sajtótájékoztató