120 éves a Jósa András Oktatókórház – Konferenciával ünnepeltek!
Fotó: Trifonov Éva

Korábbi és mai gyógyítók, társintézmények és az egészségügyi tárca képviselői, illetve a politikai élet személyiségei jelenlétében ünnepelték a Jósa András Oktatókórház fennállásának 120 éves évfordulóját. E hosszú időszaknak jeles eseményei, a fejlődés különböző korszakai elevenedtek meg a konferencián.

1899-ben alapították az egészségügyi intézmény elődjét, az Erzsébet közkórházat 165 ággyal. Ma 601 orvossal, 117 ezer fekvő és 3 milliónál is több járóbeteggel működő megyei integrált intézmény.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató elmondta:

Az első 100 év egy nagyon komoly alaplerakás, az azt követő 20 év egy robbanásszerű fejlődés, gondolkodásbeli változás is, hisz egy integrált intézménynek lettünk a vezérhajója. Ennek kell megfelelni, mind infrastrukturális, mind szakmai, mind humán erő, mind társadalmi szerepvállalás szempontjából is.

A 120 éves kórháznak nagyon komoly múltja van, melyre nyugodt szívvel építhettek az elmúlt évtizedekben. Nagy emberek nagy tettei alapozták a múltat, az utóbbi két évtitzedben pedig robbanásszerű fejlődés tapasztalható a felépítményben, az orvostechnikai eszközkben.

Dr. Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár kiemelte:

Ha ránézünk erre a tömbkórházra, nagyon sokunk számára nem is egy kórház jut eszünkbe. Ezek a modern épületek, maga a funkcionalitás, az hogy minden szét van bontva, tehát a beteg azonos korcsoportban, azonos betegséggel, azonos sorstársakkal találkozva, ugyanakkor a teljes palettát felvonultató kórházi struktúrában is elhelyezhető, ez mindenképpen a gyúgyulást elősegíti és gyorsítja.

Az elöregedő társadalomra, a civilizációs betegségekre, migrációs jelenségre, a technika és az informatikai robbanásszerű fejlődésére, mint  külső hatásokra utalt az orvosigazgató. Olyan kihívások jelentkeztek az egészségügyi ellátóval szemben, mint korábban sosem.

1992-ben, az onkoradiológiai osztály indulása megtermékenyítette a szakmai fejlődést ebben a kórhnázban, és tovább vonzotta az újabb fejlesztéseket.

Francz Mónika, a kórház orvosigazgatója hozzátette:

Megfelelő szakembergárda nélkül akármilyen nagyszerű kubatúra, akármilyen csúcstechnológia nem ér semmit. Éppen ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a kórházunk – azért is, mert oktatókórház -,  a szakmaisága révén is nagyon népszerű a fiatal kollégák körében. El tudom mondani, hogy kb 500 a Jósa András Kórházban dolgozó orvos közül 140 rezidens kolléga. Ők a jövő reménységei.

Komoly energiákat fektetnek az intézményben az oktatásra, és a hiányszakmákra fókuszálnak, a legutóbbi időszak jelentős eredménye az érsebészet szakmai megerősödése.

Régen is egybefonódott a város és a kórház története – utalt a múltra a polgármester.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta:

Annak idején, 1894-ben, az akkori városvezetés határozta el a megyével együtt, hogy kórházat épít és ehhez biztosította ingyen a telket. Maga az építkezés akkor sem volt egyszerű, csak '98-ban kezdődött el. 1999. november 15-én megnyílt a kórház, akkor Szent Erzsébet Kórházként, és azóta sem elválasztható a kórház és a város története.

Sikeres együttműködés esztendei állnak a város és a kórház mögött, a jövőben is erre törekszik mindkét fél. Az ünnepségen megáldották a  történelmi egyházak a gyógyító intézményt és sor került a Jósa-emlékplakettek átadására is.

Kapcsolódó galéria

120 éves a Jósa András Oktatókórház