100 éve született Kállay Kristóf

Újabb darabokkal bővült a Kállay Gyűjtemény. A Kállay család – többek között Kállay Miklós egykori miniszterelnök – hagyatéka 1993-tól tekinthető meg Nyíregyházán. Ezúttal Kállay Kristóf tárgyai láthatók, aki a Szuverén Máltai Lovagrend meghatalmazott minisztere, majd rendkívüli nagykövete a Szentszéknél, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének európai osztályvezetője volt.

További képekért kattintson a fotóra!

Kállay Kristóf az 1944-ben bekövetkezett német megszállást követően családjával Rómába emigrált, életének nagy részét itt töltötte. A kiállítást a gyűjtemény vezetője, Mohácsi Endre történész nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, Kállay Kristóf jó kapcsolatot ápolt több Pápával és a Vatikánnal, amit ezekről a pillanatokról fennmaradt fotók is bizonyítanak, melyekből jövőre többet is láthatnak majd a Bessenyei téren felújított, 2017 márciusában megnyíló Kállay házban.

A kiállításon a történelmi háttérről szóló leírások is találhatóak, melyek a Kállay család és a Vatikán kapcsolatáról, rendekről, illetve pápai érmékről nyújtanak információt. A vándorkiállítást Lengyelországban állították ki először a Jaroslaw-i Bencés Apátságban, onnan érkezett Nyíregyházára. A különleges tárgyak január végéig tekinthetők meg.

Szilágyi Bella

(Fotó: Szarka Lajos)