„ Lengyel-magyar két jó barát„ - diákvetélkedő a Bem iskolában
Lengyel-magyar diákvetélkedő a Bem iskolában.

Évtizedes hagyomány szerint szervez diákoknak játékos csapatversenyt a lengyel-magyar barátság témakörében a Bem József Általános Iskola. A kétfordulós megyei vetélkedő kapcsolódik március 23-hoz, a Lengyel-Magyar Barátság Napjához, hiszen pénteken, a döntőt követően lesz az eredményhirdetés és gálaműsor a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

 

Egykoron a Bem Iskola ebédlőjében egy háziversennyel indult a mára megyei vetélkedővé duzzadt „ Lengyel-magyar két jó barát„ című csapatverseny. A 48-as szabadságharc lengyel tábornoka, Bem József nevét viselő oktatási intézmény természetesen jó kapcsolatot ápol testvérvárosunk, Rzeszov egyik iskolájával. Az idei döntőbe 7 hetedikes csapat jutott, egy online forduló  után.

 Dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola intézményvezetője így fogalmazott:

Az idei év a testvériskolai, testvérvárosi kapcsolatok jegyében Bielsko Biala, Gorlice és Rzeszow körül fog forogni, ill.Chopin és Marie Curie a tudomány területéről, amelyek nagyon fontos szerepet kapnak. Azért fontos ez a verseny, mert a gyerekek rengeteg információt tanulnak és tudnak meg a felkészülés során, a magyar-lengyel kapcsolatról, a két nép szokásairól, kultúrájáról, gasztronómiájáról.

 

A játékos vetélkedő egyik feladata a témához illő logó készítése volt. A grafikai munkák hátteret adtak a döntőhöz, segítséget az e-mailben elküldött ismeretanyaghoz.

Lengyelországnak a híres személyei, története, ill. különböző városokból készültünk. A logót úgy készítettük el, hogy csináltunk egy fát, aminek a gyökereiből ágazódik a lengyel és a magyar zászló, ami egyenesen a jövő felé mutat.  - mesélte Faragó Zsuzsanna, a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola diákja. 

 

A Jósa András Múzeum történész igazgatója, a zsűri tagja felidézte a két köztársasági elnök javaslatára 2007-ben törvénybe iktatott Lengyel-magyar Barátság Napja jelentőségét. Március 23-án, illetve az ehhez kötődő alkalom páratlan évben Lengyelországban, páros évben pedig Magyarországon – legutóbb Veszprémben – teremt alkalmat az ünneplésre.

Történeti viszonylatban ez egy nagyon hosszú távú, több mint ezer éves kapcsolat, dinasztikus kapcsolatról beszélhetünk. Egyházi, kulturális, gazdasági és politikai kapcsolat. Közös volt már az államalapításunk is a lengyelekkel, utána a közös sors számtalanszor egybehozott bennünket az erdélyi fejedelemség kapcsán, a török uralom alatt, a reformkorban, a szabadságharcban, 1956-ban, és a rendszerváltás idején is. - nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

 

Túl közös királyainkon, érdekességként megosztom nézőinkkel, hogy 56-60 % -ban, 10 ezer évvel ezelőtti közös őstől való eredetet igazoltak genetikai vizsgálatok.

A Bem Iskola által szervezett játékos csapatverseny ünnepélyes eredményhirdetése, és a gálaműsor péntek délután lesz, a Váci Mihály Kulturális Központban.