TOP-6.1.4-16-NY1-2017-00001 azonosító számú, „Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” című pályázat


Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 820,117 millió Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” című, TOP-6.1.4-16-NY1-2017-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

A projekt célja a Nyíregyházi Állatpark attrakciójának bővítése az indiai állatvilág bemutatására szolgáló Indiaház megépítésével. A Sóstói Állatpark Nyíregyháza egyik fő látványossága. A park hosszú ideje dinamikusan fejlődik. Az itt bemutatott állatok számát, kuriozitását, az elhelyezésük minőségét tekintve is példaértékű. A törekvés a föld állatvilágának minél szélesebb körben történő bemutatása a nézőközönség számára. Az állatpark töretlen népszerűsége folytán a földi fauna további jellegzetes állatvilágának bemutatására újabb fejlesztési elképzelések születtek. Ennek jelen eleme az indiai állatvilág bemutatása. A másik lényeges elem az Állatparkban dolgozó szakemberek munkakörülményeinek infrastrukturális javítása érdekében szükséges további fejlesztés volt, egy többfunkciós raktár megépítése.

Indiaház:

A kontinens specifikus, India állatvilágát bemutató impozáns épületben olyan jellegzetes állatok -és növények kaptak helyet, amelyek meghatározóak India állatvilágában. Az épületben található egy 60 férőhelyes „Látogató tér”, amely attraktív, többfunkciós oktató és közösségi tér, ahol élőnövényes dekoráció, műsziklák és terráriumok is helyet kapnak. A látogató tér egy növényekkel gazdagon díszített, a felületeken indiai motívumokat tartalmazó domborművekkel borított terem, amelyből egyfelől elérhető a páncélos rinocérosz bemutató tér, másfelől a tengerparti táj a mangrove parttal és cápamedencével, illetve innen látható egy külön egység, a teknős bemutatók rendszere. A 150 m2-es „Orrszarvú bemutató” teremben középen egy 30 m2-es medence húzódik végig. A „Szárazföldi teknős bemutatók” a látogató tér két oldalán kerülnek elhelyezésre. A déli napsugárzást felülvilágítókon keresztül kapja az 5 db minimum 10 m2-es terrárium. A „Szirtcápa- mangrove bemutató100 m2 alapterületű, amelynek 1/3-án mangrove mocsár, míg 2/3-án tengervizes medence kap helyet. A látogatók számára a medence felszíne teljes egészében látható, amely egy tengerparti életképet mutat be. A látogatók lejuthatnak a medence alsóbb szintjére, ahonnan a víz alatti élmény is eléjük tárul akril panel betekintőkön keresztül. Az Indiaház műszaki átadása 2020 decemberében megtörtént. A kivitelezés végeztével az üzemeltető birtokba vette, majd megkezdődtek a dekorációs munkálatok, végül élettel töltötték meg az épületet.

Többfunkciós raktár:

Az új látványelemek kiszolgálásához, ellátásához, fenntartásához szükséges háttér bázis számára készült a 450 m2 alapterületű, több funkciós logisztikai - acél szerkezetű, szendvicspanel fal és tető burkolatú - raktár épület, melynek műszaki átadására 2020 júliusában került sor. Itt történik az Indiaházban és a Madár röpdében lévő állatok takarmány tárolása, illetve az Indiaházban lévő növények hajtatása, de itt találhatók az állatok karantén boxai, valamint a gondozói eszközök, szerszámok.

Városi cégeink