Zsűrizték a párlatokat

Szeptember elején tette közzé versenyszabályzatát a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend. Bér- és saját főzetű párlatokkal nevezhettek azok, akik meg akarták tudni, milyen pálinkát készítettek. Közel 60 párlat érkezett a megadott határidőig. A hattagú zsűri három, szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspárlatok kategóriában kereste a legjobbakat.

 

Cél a pálinka népszerűsítése

 

Galambos Béla, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend nagymestere elmondta, a verseny célja, hogy népszerűsítsék a pálinkát és fokozatosan növekedjen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében főzött párlatoknak a minősége, hiszen ezzel szolgálják a legjobban a megye hírnevét.

További képekért kattintson a fotóra!

A zsűri tagjai az országosan elfogadott 20 pontos pálinkabírálati rendszer alapján végezték feladatukat. Illat, tisztaság, íz és harmónia szempontjából pontozták a párlatokat a Sóstói Múzeumfalu év elején átadott Pálinkaházában.

 

Ház a pálinkakultúrának

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, ez a Pálinkaház nemcsak Nyíregyházának készült, hanem a pálinkakultúrának, ami megyei. Hozzátette, mint tudjuk, a Lovagrend nagyon erős és aktív. A polgármester kifejtette, azt remélik, hogy egyre több ilyen esemény lesz a Pálinkaházban.

 

Jobb a felhozatal

 

A zsűri tagjai elmondták, az elmúlt évekhez képest kiváló minőségűnek bizonyultak a versenyben részt vevő pálinkák. Eredményt még nem közöltek, azt majd szombaton 14 órakor hirdetik ki Tarpán, a Szatmár-Beregi Szilvanapon, ahol nemcsak pálinkákat, hanem megyei gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)