Zsivajos Adventváró délután

A rendelvényeink célja a cukorbetegséggel kapcsolatos információk átadása mellett a közösség építés. Hiszen ez a betegég nagyon megterheli a családok hétköznapjait, fontos, hogy érezzek nincsenek egyedül. Ezen a délutánon megvalósult egy nagy álmom. Sikerült elcsábítanom a kamaszokat. Mikor még kicsik akkor jönnek a szüleikkel, de ahogy már nagyobbak lesznek nincs kedvük jönni. Most a Labor Cafe segítségével megtörtük ezt a jeget. Szép számmal gyűltek össze, a hangos nevetés biztosított abban, hogy jól érzik magukat. Az uzsonnára is nehezen tudtam rávenni őket. Sokan már barátként ültek egymás mellett, hiszen együtt táboroztunk, de azért voltak, akik most találkoztak először velünk.

A délutánt a Burattino bábszínház előadása nyitotta meg. A bábjáték a nagyok arcára is mosolyt csalt. A színpadot a kamaszok uralták, ahol Fekete Évával közösen játszottak. A játékok lényege a közösség építés volt. Szabaduló szobában is kipróbálhatták magukat. A családok a pedagógiai szakszolgálat pszichológusainak Gavallér Andrea, Kovácsné Dibáczi Zsuzsanna játékainak köszönhetően egymásra találtak.

Külső szemlélőként is lehetett látni az összetartozást, ahogy együtt oldják meg a feladatot. Érezni lehetett kicsit a verseny drukkot is, hogy kinek lesz magasabb a tornya. A karácsonyi hangulatú feladványok, a szeretet hangsúlyozása, megalapozta a délután hangulatát. A kicsik és a szülők együtt gondolkodtak, ezekben a percekben a felnőttek szemében is a gyermeki mosolyt lehetett felfedezni.

A szülőkben megerősödött az a tudat, hogy a játék nagyon hasznos a család életében. Miután a gyermekek elvonultak kézművesedni, a szülők a nem várt kamaszkorhoz kaptak útmutatást. Az előadás és beszélgetés a jelenlevő majdnem 20 család számára nagyon hasznos és tanulságos volt. Most is minden rendezvényen jelen volt Dr. Kántor Irén, aki választ adott a feltett kérdésekre.

A kicsik többek közt karácsonyi manót, ajtódíszt, papír mikulást csináltak. A társasjáték most is külön asztalt kapott, ahol kipróbálhatták a díjnyertes Azult és Szüret játékokat is. Uzsonna után közös játék, majd a délutánt egy gyertyafényes közös ének zárta.


A terem zsivajtól volt hangos, a fiatalok nevetése, a gyermekek kacagása a lego kockák csörgése, ami csak a jó hangulatról ad bizonyságot. Bízom benne, hogy minden jelenlévőnek sikerült tartalmas programot szerveznünk. 2019-ben folytatjuk a megkezdett utat, a farsangi délután, főzőklub, kamasz tábor, adventi délután mellett vannak újabb terveink, amikkel a szívemnek kedves kamaszokat célozzuk meg. Legközelebb január 12-én találkozunk, amikor közösen megyünk fel Budapestre, a világnapra.

Balogh Zsuzsa
Nyír-Diabet Egyesület