Zsadányi Zsolt, Ibrányban élő festőművész kiállítása nyílik a Pál Gyula Teremben

Fekete-fehér és színes tussal festett képek, melyeket a művész, Zsadányi Zsolt Japán útja inspirált. Kiállítása péntek délután nyílt a Pál Gyula Teremben.

 

Az Őszi Tárlat megyei nívódíjasa, az Ibrányban élő festőművész, Zsadányi Zsolt kapott lehetőséget egy kiállításra a Pál Gyula Teremben. Már akkor tudta, hogy távol-keleti útja, Japán inspirációja adja a témát.
„A japánok borzasztóan hagyománytisztelőek, és nagyon fontos számukra a hagyomány, de közben a XXI. század modernitása ott van mindenhol, a legkisebb falutól a legnagyobb városig. Tehát ez a kettősség, hogy a hagyomány tisztelete, a hagyomány megőrzése, és közben a XXI. századi technika, és a technikai világ, ez fantasztikus volt” – fogalmazott Zsadányi Zsolt festőművész.

Az Őszi Tárlat három nyertes képe nyíregyházi épületeket ábrázol. Nem véletlen tehát, hogy Japánban is az emberek, a kimonós hölgyek és a természeti környezet mellett az építmények fogták meg leginkább. Valamennyiünknek élmény a szemünknek szokatlan favázas, zsúpfedeles vagy cseréptetős épületek látványa.

„Engem lenyűgöz Nyíregyházán is, meg bárhol, ahol járok, az építészeti örökség. Nyíregyházán is elképesztő, hogy az épületek miről tudnak mesélni. Tehát az építészeti örökségünk nekünk, magyaroknak is, meg Nyíregyházának is hihetetlenül gazdag, és persze a japánoknak is. Lenyűgözött a kultúrájuk, a vallásuk, a vallási épületek, a hagyományok. Belecsöppentem egy buddhista szertartásba is, hát érdekes volt” – mesélte a művész.

Ilyen-olyan okokból sokan csak vágyakoznak a felkelő nap országába. Most alkalom nyílik egy kicsit belesni a japán világba, Zsadányi Zsolt festményei által. A Tussal és ecsettel című kiállítást november 14-ig nézhetik meg a Pál Gyula Teremben.