ZOO-Suli – Megérkeztek az idei első táborozók a Nyíregyházi Állatparkba
Fotó: Trifonov Éva

Kezdetét vette a Nyíregyházi Állatpark nyári tábora, a ZOO-suli. Az idei első turnus táborozói hétfőn érkeztek a parkba, ahol már számos izgalmas élményben lehetett részük. A ZOO-suli célja, hogy a gyermekek bepillantást nyerjenek az állatvilág csodáiba, és a korábban tankönyvben tanultak helyett, itt a tapasztalatok után jussanak a megfelelő ismeretekhez, valamint felejthetetlen emlékekkel térjenek haza.

A Nyíregyházi Állatpark, mely 2015-ben, 2018-ban és 2022-ben elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet, rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványosságához, évente közel 500.000 vendég érkezik, nemcsak az ország minden részéről, hanem a határokon túlról is. A 30 hektáros tölgyerdőben az itt élő közel 5000 állat természeteshez közeli társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban. Ha pedig nyár, akkor a hagyományokhoz hűen tábor a Nyíregyházi Állatparkban. A ZOO-Suli első turnusának résztvevői hétfőn érkeztek az öt napos napközis táborba, ahol bepillantást nyerhetnek az állatvilág csodáiba és a korábban tankönyvben tanultak helyett, itt a tapasztalatok után jutnak a megfelelő ismeretekhez.

Új arcok a táborban, egykori táborozókból nevelők

– Már több hónappal ezelőtt elkezdtünk gondolkodni azon, hogy milyen különleges programokkal tudunk kedveskedni az itt lévő táborlakóknak. Általános iskolás korosztály, úgyhogy bármennyire is furcsa, figyelünk a tanmenetre is, úgyhogy a 7-8. osztályban például a távoli tájak élővilágát is terítékre vesszük. Egyszerre tíz program zajlik, hiszen tíz fős egy-egy csoport. Ezekben a pillanatokban is például nemezelés van, megfigyelik a zsiráfokat, mellette tevegelnek, vagy éppen a KocsikáZOO lehetőségünket próbálják ki. Rengeteg új kis arc van, akit látunk és talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy annak idején, akikkel 23 évvel ezelőtt elkezdtem a foglalkozásokat, mostmár itt, a nevelők között vannak, és ők is tartanak foglalkozásokat az újabb generációnak – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Élményekkel teli tábori napok

A ZOO-Suliban izgalmas, változatos programokkal segítenek felfedezni a Nyíregyházi Állatpark dolgozói az élővilág csodáit és a foglalkozásokkal kívánják gyarapítani az állat- és természetvédelem iránt felelősséget vállalók körét. Az első turnus résztvevői izgatottan várják minden újabb tábori napjukat.

– Nagyon jó a ZOO-Suli, voltunk a cápáknál, és volt egy olyan angolna is, akinek pár héttel ezelőtt volt egy műtétje. Azt is megtudtuk, hogy a cápákat hogyan lehet megkülönböztetni, melyik a nőstény, melyik a hím. Etettünk pontyot is és elefántot, olyan volt az érzése, mintha porszívó lenne az ormánya – mondta el Jámbor Kolos táborozó, aki nagyon várja a többi programot is.

A park a ritka és veszélyeztetett fajok tartása, megóvása mellett fontos feladatának tartja az oktató és nevelő munkát. Az állatkert gyűjteményével páratlan lehetőséget nyújt a tanulni vágyó gyerekeknek, hisz nem csak a hazai állatvilágot, hanem valamennyi kontinens állatvilágát bemutatja.

– Volt vidra etetés, azt inkább csak megnéztük, mert a vidrák kicsit harapnak is. De voltunk már flamingó-, és pontyetetésen és elefántokat is etettünk – mesélt tábori élményeiről Budalik Blanka Bora, aki idén először vesz részt a Zoo-Suli programjain, és elmondta, nagyon tetszik neki a tábor, mindenkinek csak ajánlani tudja.

A Nyíregyházi Állatpark talán legnagyobb varázsa hogy egy tölgyerdőben, természetközeli kifutókban mutatja be Földünk állatvilágát. A ZOO-Suli egyedülálló programjai mellett, mint a fóka-show vagy papagáj bemutató, a legnagyobb érdeklődést a maki erdő élvezi, ahol a bátrabb gyerekek gyűrűsfarkú makik között sétálhatnak és akár meg is etethetik őket. A tábor idén is négy turnusban várja majd a kisiskolásokat, hogy felejthetetlen élményekkel és tudással gazdagítsa őket.

Kapcsolódó galéria

Zoo-suli - Nyíregyháza 2023.