Nyári szünet előtti utolsó közgyűlés
Fotó: Szarka Lajos

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a város képviselő-testülete. A múlt csütörtöki közgyűlésen elfogadták az óvodai nevelési év előkészítéséről szóló előterjesztést, valamint az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság alapító okiratának módosítását, melyre a védőnői ellátással összefüggő törvényi módosítás miatt volt szükség. A képviselők tárgyaltak a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv dokumentumáról, tehát az EU-s forrásból finanszírozandó fejlesztésekről, valamint döntöttek a költségvetés módosításának részeként az illetményalap emeléséről a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában.

 

Elismerések átadásával kezdődött a nyári szünet előtti utolsó testületi ülés.

Kiváló dolgozók, címzetes főorvosok

A közgyűlés a „Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója” „Babicz Béla-díj”-at adományozta dr. Ujvári Katalin Zsuzsannának, aki bő három évtizedig praxisban dolgozott, s napra pontosan 40 év után vonult nyugdíjba.

A másik kitüntetett, Kósa Katalin 1986 óta dolgozik az egészségügyben, s rendszeresen részt vállal az ügyeleti munkában is. 2014 óta a polgármester kezdeményezésére minden évben emléklappal ismerik el az alapellátásban 20 éven keresztül folyamatosan praktizáló címzetes főorvosok több évtizedes gyógyító tevékenységét. Címzetes főorvosi címet kapott idén: dr. Harsányi Andrea – aki személyesen át is vette az elismerést –, dr. Gégény Enikő, dr. Nagy Andrea, dr. Vasas Szilárd és dr. Csillag József.

Tárgyalnak a postákról

A két közgyűlés között történt eseményekről szóló kisfilmes tájékoztatást követően újra felmerült ellenzéki kérdésre a korábban bezárt posták ügye, amiről sokadszorra állapították meg, hogy állami feladat, nem az önkormányzat hatásköre. Válaszában a polgármester megjegyezte, ezzel együtt két kereskedelmi lánccal tárgyalnak például a Kertváros vonatkozásában.

Óvodai nevelési év

Az önkormányzat fenntartásában jelenleg 4 óvoda működik, 35 feladatellátási helyen, összesen 166 csoporttal – szerepelt az óvodai nevelési évről szóló előterjesztésben, második napirendi pontként. Idén májusban az önkormányzat által fenntartott óvodákba 920 3 éves korú gyermek jelentkezett, így összesen – várhatóan – 3533 gyermek kezdi meg szeptemberben a nevelési évet. A következő nevelési évben a tankötelessé váló 2056 gyermek közül 1008 fő kezdi meg tanulmányait az általános iskola első osztályában, 1048 fő pedig a szakértői bizottság véleménye alapján további egy évig még óvodában marad.

Szövetségben Nyíregyházáért: A korábbi verzió jobb volt

Az ellenzéki frakció szerint előnyösebb volt a régi rendszer, mely fáradozástól kímélte meg a családokat. – Mi úgy gondoljuk a frakcióval, elképzelhető, hogy jobb volt az a verzió, amikor még az első hatodik év után eldöntötték, hogy maradni akarnak, vagy éppen mennek, hiszen nagyon sok szülő úgy gondolja, még kell az az egy év a gyermekének. Mi úgy gondoljuk, hogyha visszaállítanánk a régebbi helyzetet, sok utánajárástól, fáradozástól tudnánk mentesíteni a családokat. Természetesen azzal egyetértünk, és mi is szorgalmazzuk, ha egy gyerek fejlesztésre szorul, akkor azt a fejlesztést meg kell kapnia a szakemberek által – amit hallottunk is a város vezetésétől, illetve a jelenlévő képviselőktől, hogy szakemberek segítségével ez megvalósul – nyilatkozta a Szövetségben Nyíregyházáért frakció nevében Smidt Ferenc képviselő.

Védőnői rendszer: más a fenntartó

Változik az egészségügyi alapellátásról szóló törvény azon pontja, amely kimondja, hogy a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a védőnői ellátásról. Így a védőnők munkáltatói jogát július 1-től a területileg illetékes irányító vármegyei intézmény, kórház gyakorolja. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezeti keretében a területi védőnői feladatokat 38 fő látja el, ők érintettek az átállással. A témában vita bontakozott ki, az ellenzéki képviselők, élükön dr. Újhelyi Jánossal vitatták a rendszer átalakításának szükségességét és várható hatékonyságát, a városvezető frakció szerint ez azonban nem jelenthet majd érzékelhető változást.

FIDESZ-KDNP: „Nem fognak érezni belőle semmit”

– Tudjuk, hogy nagyon népszerű a védőnői hálózat Magyarországon, a világban is kuriózum, Magyarország igen magas színvonalon teljesíti ezt a feladatát, és Nyíregyháza is kiemelkedő. Nem kell megijedni ettől, hogy az ellátása, fenntartása átkerül a megyei kórházakhoz. Nem fognak érezni, nem szabad, hogy érezzenek a védőnők és a lakosság ebből bármit, hiszen ugyanazon a helyen maradnak, ugyanazok a személyek lesznek, ugyanazok a védőnők fogják ellátni ugyanazon az ellátóhelyen a gyermekeknek a szülők által nagyon népszerű figyelését, ellenőrzését bizonyos életkorokban. Tudjuk, hogy mennyire fontos ez – Halkóné dr. Rudolf Éva frakcióvezető, FIDESZ-KDNP.

Nyíregyházi Szociális és Egészségügyi Alapellátási Központ

Ennek ellenére a közgyűlés úgy fogadta el a törvényi változás miatt kötelező érvényű napirendi pontot, hogy annak második részére is nemet mondott az ellenzék. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, mint önálló intézmény további fenntartása ugyanis sem gazdaságossági, sem szakmai szempontból nem volt mostantól indokolt, hiszen egyre kevesebb lett a megmaradó kötelező, valamint önként vállalt feladata. S mivel az egészségügy egészét célzó koncepcionális változások része az alapellátáshoz kapcsolódó feladatok átalakítása, valamint bizonyos elemeinek a szociális ellátórendszerbe történő integrációja, ezért szeptember 1-i hatállyal beolvadással egyesül a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központtal. Annak neve Nyíregyházi Szociális és Egészségügyi Alapellátási Központra (NYSZEAK) változik.

50 és fél milliárdnyi beruházás van folyamatban

A képviselők előterjesztést kaptak az önkormányzat elbírálás alatt lévő, megvalósítás alatt álló és lezárás alatt lévő pályázatairól is. Ebből látható, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban is igyekezett megragadni és lekötni mind az uniós pályázati programok, mind pedig a hazai intézményrendszer által kínált forráslehetőségeket. Lezárás alatt lévő projektek: 28 db, megvalósítás alatt álló pályázatok: 38 db, jelenleg mintegy 50,46 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban. A fentebbiekkel párhuzamosan pedig mintegy 15 db pályázat értékelése, bírálata zajlik.

Polgármester: Nyíregyháza felkészült

Egy másik napirend arról szólt, hogy az önkormányzat TOP PLUSZ Városfejlesztési programterve megfogalmazza a város vízióját, meghatározza a jövőkép elérését szolgáló stratégiai célokat és kijelöli a célok megvalósítását szolgáló beavatkozások körét a 2021–2027 uniós programozási időszakban. Ennek újabb módosítására egyhangúlag bólintottak rá a képviselők. Kérdésünkre a polgármester hangsúlyozta: Nyíregyháza felkészült a források felhasználására. – Teljesen felkészült állapotban vagyunk, már dolgozunk ezen. Szerényen megjegyezném, hogy a megyei jogú városok közül Nyíregyháza kapta a legnagyobb forrást, 53 milliárd forintnál járunk, hozzátéve, hogy a második 43 és fél milliárd. Ez már önmagában mutatja, hogy milyen munka folyhat emögött – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester (FIDESZ-KDNP).

Új partnerváros: Nagykapos

Az önkormányzat célul tűzte ki a már meglevő testvérvárosi kapcsolatok minőségi fejlesztését, bővítését, melyben kiemelt hangsúlyt kap a szlovák településekkel való együttműködés. Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatot ápol immár 31 éve Presov/Eperjes várossal, és több éve együttműködik Kassával, valamint öt éve Verké Kapusany/Nagykapos város önkormányzatával, mellyel már közös pályázatot is megvalósított. A projekt lezárása után a két város közötti kapcsolat továbbra is erős maradt, így a döntés szerint Partnervárosi Szándéknyilatkozat aláírása történik velük Nyíregyházán, a végleges megállapodás aláírására Nagykapos városban kerül sor 2023 decemberéig.

Nőtt az illetményalap

A zárt ülést, valamint a nyári szünetet megelőzően a költségvetést is módosították. Ennek részeként – mivel a törvény erre lehetőséget ad a képviselő-testületnek – a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában döntöttek az illetményalap emeléséről, mely a korábbi 60 helyett júliustól 70 ezer forint lesz.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20230622