„Zöldek” a Nyugati óvodák

A Búzaszem Nyugati Óvoda vezetője, Szalainé Benyusz Klára nagyon büszke az intézmények által elért eredményre, kiemelkedően fontosnak tartja a gyermekek óvodás korban történő egészség- és környezettudatos nevelését.

 

A BELVÁROSBAN IS ZÖLDEN

 

– 2015 végén nagy örömmel tudtuk meg, hogy a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézménye és a Benczúr téri telephely is „Zöld Óvoda” lett. Az elmúlt években a Városmajori és a Gyermekkert Tagintézmény is elnyerte ezt a címet, az Aranykörte Tagintézmény pedig folyamatosan pályázva ma már az Örökös Zöld Óvoda címet viseli. Úgy gondolom, hogy azért nagy büszkeség ez az eredmény, mert óvodáink Nyíregyháza szívében, a belvárosban helyezkednek el. Itt talán még nagyobb kihívás a gyerekek mindennapjaiba beépíteni az egészséges életmódra nevelést és fenntartható fejlődésre való felkészítést – mesélte büszkén a Nyugati óvodák vezetője.

 

SZIGORÚ KRITÉRIUMRENDSZER

 

A Zöld Óvoda cím elnyerésére pályázó intézményeknek szigorú kritériumrendszernek kell megfelelniük. Az európai normáknak, ezen belül hazai jellegzetességeknek megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és szokások átadása kiemelten fontos szerepet játszik a tartalmi követelményekben. A felsorolt húsz pont többek között magában foglalja a természeti értékek védelmének hangsúlyossá tételét, a hungarikumok beépítését az óvodai életbe, az ökológiai szemléletformálást és a szelektív hulladékgyűjtést.

 

ZÖLD ÓVODAI MINDENNAPOK

 

A kritériumrendszert követve, az óvodások tapasztalat alapján ismerkedhetnek meg számukra új dolgokkal. – Intézményeink „Zöld Óvodákhoz” méltóan beépítették mindennapjaikba azokat a nevelési elveket és programokat, amelyek segítségével a gyermekek számára még közelebb vihető a környezettudatosság. Hamarosan Egészséghetet fogunk rendezni, melynek keretében az óvodások csoportonként egészséges ételeket, gyümölcs-, zöldségsalátákat és gyógyteákat készítenek, délután pedig megkínálják a szülőket a finomságokkal. A szelektív hulladékgyűjtésre már évek óta nagy hangsúlyt fektetünk, és próbáljuk a gyerekeket játékosan bevonni ebbe. Az újrahasznosítás során a gyerekek játékot készítenek a hulladékokból, és mi kiállítást szervezünk az elkészült alkotásokból – mondta a vezető, majd hozzátette: – a jeles napokról való megemlékezés is nagyon fontos a gyermekek, az óvodáink életében.

 

FEJLŐDŐ INTÉZMÉNYEK

 

A Búzaszem Nyugati Óvoda épületei, eszközei is folyamatosan fejlődnek, frissülnek, példát mutatva az energiatakarékosság területén. – Nagyon fontosnak tartom, hogy óvodáink mindegyikében megvalósultak, illetve elindultak már az energetikai felújítások, korszerű nyílászárók kerültek beépítésre, a székhelyintézmény pedig napkollektorral is rendelkezik – tette hozzá Szalainé Benyusz Klára, aki valóban szívén viseli a „Zöld Óvodák” sorsát.

Farkas Fanni