Zöldebb kórház

 

Szelektíven, okosan!

 

A Jósa András Oktatókórház valamennyi kórtermében szelektíven gyűjthető a hulladék. 486 darab 25 literes beltéri edényt és zsákot adott át a kórháznak a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft.. Együttműködésük egyelőre kísérleti jellegű, úgynevezett 'pilot program', a cél viszont nemes: csökkenteni szeretnék a kórházi kommunális hulladékot, hiszen a szelektált szemét újrahasznosítható, ezzel energiát takarítanak meg és óvják a környezetet. Dr. Adorján Gusztáv főigazgató kiemelte, a cél a 'Zöld Kórház' megvalósítása.

 

Vizsgálták a kórházi szemetet

 

Az együttműködést megelőzte egy hulladékanalízis – tette hozzá a THG ügyvezetője. Petró Árpád kiemelte, megállapították, hogy a kórházi hulladék közel negyedét újrahasznosíthatták volna, ezért is fontos a kórtermi szelektív hulladékgyűjtés bevezetése.

 

Gazdaságilag is megéri

 

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közös, kísérleti jellegű projektjének elsődleges célja a környezetvédelem, de az együttműködésnek gazdasági hozadéka is van. Az összegyűjtött szelektív hulladék elszállítását a társaság közszolgáltatás keretében végzi, ez jelentős költségmegtakarítást jelent a kórháznak. Várhatóan több millió forintot spórol majd meg az egészségügyi intézmény.

 

Dér Vivien