Zöld lámpát kapott a Szputnyik V - A gyártói specifikációnak megfelelt
Zöld lámpát kapott a Szputnyik V - A gyártói specifikációnak megfelelt

A Pfizer BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Az NKK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható.

December 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina.

Néhány héttel később, január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésünkre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZenca készítménye január 20-án a magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntés értelmében az orosz Szputnyik vakcina is biztonságosan és hatékonyan alkalmazható hazánkban. Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban.

 

hirado.hu