Zivatarok tarkíthatják a kánikulát

Napok óta rekkenő a hőség Magyarország keleti részén. A térségben a hét elején Panyolán volt a legmelegebb, még délután is 34 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. De Nyíregyházán is nagy a kánikula.

NÉHÁNY FOKOS ENYHÜLÉS JÖHET

Nyíregyházán a hétvége óta tart a hőség, ami a következő napokban nem szűnik meg, legfeljebb egy-két fokkal enyhül. A meteorológusok közben zivatarokra figyelmeztetnek, amit helyenként felhőszakadás, néhol viharos szél és jégeső is kísérhet. Szeszélyes az idei nyár. Az elmúlt hónapokban a rekkenő hőség után pusztító vihar söpört végig az országon, amely ősziesre fordította az időt. Az elmúlt időszakban tapasztalt lehűléshez hasonlót most nem jósolnak a szakemberek, de az sem feltétlenül úgy lesz, amit egyes meteorológiai oldalakon a hosszú távú előrejelzések most mutatnak, hogy egy hónapig folyamatos lesz a kánikula. A szakemberek szerint ugyanis ilyen hosszú távra biztonsággal nem mondható meg, hogy milyen lesz az idő. Ezek a 30 napos előrejelzések nem pontosak, mert azok valószínűségszámítás alapján készülnek, nem tudományos alapú előrejelzések. Egy meteorológus pontosan 4-5 napra tudja megmondani a várható időjárást – mondta Molnár Csilla meteorológus.

FOKOZOTT FIGYELMET KELL FORDÍTANI AZ EGÉSZSÉGRE

A nyaralás előtt állóknak azt javasolják, hogy a meteorológiai weboldalak 4-5 napos előrejelzéseit vegyék figyelembe. Azoknak pedig, akik otthon töltik az időt a rekkenő hőségben, azt tanácsolják, ha tehetik, hűsöljenek a szobában. Igyanak megfelelő mennyiségű folyadékot, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

F. A.