Zivatarok okozhatnak bosszúságot, többfelé elsőfokú riasztást adtak ki
Fotó: Illusztráció

Változó mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz felettünk, de emellett általában több órára kisüt a nap – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Elszórtan, nagyobb számban a keleti és a délnyugati harmadban várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél sokfelé lesz élénk, amelyet az Észak-Dunántúlon, a középső országrészben és zivatarok környezetében erős lökések kísérnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Estére az ország nagyobb részén szakadozik, csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig a záporok, zivatarok esélye is fokozatosan csökken. Egyes tájakon azonban még hajnalban is erősen felhős marad az ég, és néhol eső, záporeső sem zárható ki.

Hajnalra főként északkeleten párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. Az északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul.

A hidegre érzékeny északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Napközben az ország keleti harmadán egy összeáramlási vonal környezetében illetve délnyugaton nagyobb eséllyel, a középső országrészben elvétve alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék (ált. 10-20 mm), átmeneti szélerősödés, apró szemű jég kísérhet.

Éjszakára a zivatarok nagy része lecseng, azonban délkeleten, délen az éjszaka második felében nem zárható ki néhol villámtevékenység.

 

Forrás: hirado.hu