Zenével, tánccal ünnepeltek

„Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja” – énekelték a népviseletbe öltözött táncosok a Sóstói Múzeumfaluban. Pünkösdhétfőn a skanzen jánkmajtisi portájánál a Lókötő Néptáncegyüttes tagjai mutatták be az ünnepi népszokásokat. Pünkösdi királynét és királyt választottak, majd a táncosok lebontották a májusfát. A Sóstói Múzeumfaluban minden évben fontosnak tartják, hogy pünkösd ünnepén felelevenítsék a népszokásokat.

– Ezt azért tartjuk fontosnak, mert ezek a népszokások ma már a falvakból is eltűntek – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Itt, a múzeumfaluban szeretnénk, ha egy évben legalább egyszer megismerkedhetnének a látogatók azokkal a hagyományokkal, amelyeket ma már nem gyakorolnak.

Pünkösdhétfőn a skanzenben egész napos programsorozattal várták a látogatókat. A színpadon táncosok szórakoztatták a közönséget, s a látogatók közül pünkösdi királyt is választottak. A skanzenben gyerekek és felnőttek is kipróbálhatták a népi játékokat.

További képekért kattintson a fotóra!

– Éppen itt voltunk wellness hétvégén az egyik szállodában, és úgy gondoltuk, hogy hazafelé úton beugrunk ide, erre a rendezvényre – mesélte Csendes Miklós, aki családjával Százhalombattáról érkezett Sóstóra. – Azt mondhatom, nagy élmény.

A gyerekeknek kézműves foglalkozásokat szerveztek, s a kicsik játékokkal próbálhatták ki ügyességüket.

– Játszottam dobósat, gólyalábaztam, és botra dobtam karikákat. Elég nehéz feladatok voltak – mesélte Borszéki Anna.

Pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluban lovas kocsizás és kirakodóvásár is várta az érdeklődőket.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)