Zeneszótól hangos hétvége - Zenésztalálkozó Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban
A nyíregyházi skanzen öt portáján tizenöt zenekar gondoskodik majd a jó hangulatról.

A Hagyományok Háza szervezésében szeptember 7-én kezdődik a VI. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója a nyíregyházi skanzenben. A Múzeumfalu helyszínén, öt portán tizenöt zenekar muzsikál majd.

 

A Hagyományok Háza idén hatodik alkalommal rendezi meg a VI. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját, mely ebben az évben a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban, vagyis a skanzenben kap helyet.

A Múzeumfalu időszakos zárvatartása után most ezzel az izgalmas rendezvénnyel nyitja meg újra kapuit, a helyiek és persze a népzene kedvelőinek nagy örömére.

A zeneszótól hangos hétvégén a nyíregyházi skanzen öt portáján tizenöt zenekar gondoskodik majd a jó hangulatról. Az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bazseva, a Bürkös, a Tükrös, a Bakator és a Khamoro zenekarral, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja a közönséget.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója lehetőséget biztosít a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, mind a szakmai, mind pedig a nagyközönség számára.

Az ingyenes nyílt napon az érdeklődők részesei lehetnek az 50 éves születésnapjához közeledő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével megvalósuló, egész napos zenés forgatagnak. Ezen a napon a régi épületek is életre kelnek: a portákon a meghívott zenekarok és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap.

A rendezvény ötlete eredetileg a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának sikere nyomán született; az első négy fesztiválnak korábban a Szentendrei Skanzen, az elmúlt évben pedig Ópusztaszer adott otthont.

A szombati nap egy gálaműsorral zárul majd, mely 17 órakor fog kezdődni. A közreműködők között lesz az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Palatkai Banda, kalotaszegi hagyományőrző zenészek, a Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar.

A szombati nap után, szeptember 8-án a program egy szakmai nappal folytatódik, ahol a regisztrált zenészek – négy különböző tematika alapján – mesterkurzusokon vehetnek majd részt.

A rendezvény ingyenesen látogatható!

További részletek a Hagyományok Háza honlapján:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/vi-karpat-medencei-tanchazzeneszek-talalkozoja