Zenés úton a megyében

Hét napon keresztül járta a megyét a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus. Naponta három-négy hangversenyen kápráztatták el a megyebeli ifjúságot énekszóval. A Filharmónia Magyarország középiskolásoknak szóló bérletsorozatának keretein belül álltak közönség elé. Volt, hogy általános iskolában, templomban vagy sportcsarnokban adtak koncertet, így ez nagy odafigyelést igényelt az énekesek részéről, hiszen az akusztika mindenhol más volt.

 

Minden műsor más volt

 

Mivel a hallgatóság összetétele is változatos volt, így minden műsort a közönség életkorához kellett formázni. Az előadásokat úgy építette fel Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze, hogy a zene titkait is feltárta a hallgatóság előtt. Szabó Dénes elmondta, a 135-ös szám határozza meg a műsort. Egyrészt azért, mert ebben az esztendőben ünnepli a zenei világ Bartók Béla születésének 135. évfordulóját.

További képekért kattintson a fotóra!

A karnagy hozzátette, a tanév átnyúlik a következő naptári évre is, amikor pedig Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójára emlékeznek majd. Szabó Dénes hozzátette, mindezt kihasználta arra, hogy a magyar népzenéről és a magyar népdalról is beszéljen, hiszen Kodály és Bartók életét és művészetét alapvetően ez határozta meg. A Nemzet Művésze elmagyarázta, a 20. századi egyetemes zeneszerzést is meghatározta, hogy Kodály és Bartók megtalálták a magyar népdalt, mielőtt az elveszett volna és ezt közkinccsé tették.

 

Nyíregyházán is felléptek

 

A Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus a következő napokban még három hangversenyt ad Nyíregyházán. A Kodály Zoltán Általános Iskolában és a Szent Imre Gimnázium kápolnájában nyújtanak igényes kikapcsolódási és művelődési lehetőséget a helyi fiataloknak.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)