Zebrát festettek fel a Dugonics utcában

A kertvárosi ovisok is segítettek felfesteni a piros-fehér, fényvisszaverő burkolati jelet, amely amellett, hogy figyelemfelkeltő, sokkal biztonságosabb is. A zebrához a NYÍRVV Nonprofit Kft. a világítást is kiépítette, melyhez két lámpaoszlopot állított fel a társaság.

- Már több mint 10 éve kérték az itt lakók - kezdte a polgármester, dr. Kovács Ferenc. - Tulajdonképpen a városlakók kezdeményezték, hogy legyen itt egy zebra, mert soha nem volt. Mikor tavaly az óvodát felújítottuk, akkor megígértem, hogy ezzel is foglalkozunk majd. Sikerült is megvalósítani. Sokan nem tudják, hogy nem olyan egyszerű egy zebrát létrehozni. Van egy engedélyeztetési része és hát ez is kétmillió forintba került.

(A gyalogátkelő felfestésének fotóit a képre kattintva érheti el.)

Délelőtt 11 órakor is egymást érték az autók a Dugonics utcában, ezért az ott élők bíznak benne, hogy a gyalogátkelőhely kialakításával sokkal óvatosabban fognak közlekedni a járművezetők.

- Mintegy két héttel ezelőtt adták át az M3-as autópálya megközelítésének jobb lehetősége érdekében azt a 338-as elkerülő főútvonalat, aminek kapcsán rengetegen választják és használják a Dugonics, illetve a Derkovits utcát - magyarázta Bordás Béla városgondnok. - Tudjuk, hogy a kertváros számos úthálózata torkollik a Derkovits utcára, és reméljük, hogy a járművezeték most nagyobb odafigyeléssel fognak közlekedni.

Nem az első eset volt most Nyíregyházán, hogy lakossági kezdeményezésre, új gyalogátkelőhelyet létesítettek.

- Az elmúlt évben szintén lakossági kezdeményezésre a Törzs utcán alakítottunk ki gyalogátkelőhelyet, és vizsgáljuk a város egyéb területein is az igényként felmerülő gyalogátkelőhelyek létrehozását - hangsúlyozta Szalai István, a NYÍRVV  műszaki igazgatója.

Nyíregyháza polgármestere elmondta, először 2011-ben kezdték el a piros-fehér fényvisszaverő gyalogátkelőhelyek felfestését, ami a tapasztalatok szerint sokkal hatékonyabb is. Bízik benne, hogy a jövőben egyre kevesebb baleset lesz a városban és a járművezetők is kellő óvatossággal fogják megközelíteni a zebrákat.

Bruszel Dóra

Fotó: Máté János