Zarándokházat épít Nyírszõlõsön a római katolikus egyház

Nyírszõlõsön 2010 óta fogadnak zarándokokat. A templommal szemben állt a nyírszõlõsi római katolikus egyházközség plébánia épülete, amely pap hiányában lakatlan volt. Az épületet közösségi összejövetelekre, hittanórákra és többek között – szobákban, matracokon – az érkezõ zarándokok elszállásolására is használták. Mivel csak egy fürdõszoba volt, ezért a tisztálkodás, a mosás nagyon sok idõt vett igénybe. Az épület állaga megromlott, repedések keletkeztek a falakon. A képviselõ-testület felmérést végeztetett szakemberrel, aki szerint az épület felújítása kb. annyiba került volna, mintha újat építettünk volna. Megjelent azonban egy uniós pályázat, amire sikeres pályamûvet adtak be. 113 millió forintot nyertek egy új zarándok- és közösségi ház építésére.

– Az épület felújításra szorult, amit a területi elhelyezkedése miatt sem lehetett megvalósítani, ezért gondoltuk úgy, hogy mi lenne, ha egy újat építenénk – mondta  Kovácsné Kozák Mariann, a nyírszõlõsi római katolikus egyházközség projektmenedzsere. – Adódott ez a pályázati lehetõség, amelynek segítségével esély nyílt új épület kialakítására, mely 35 fõ befogadására lesz alkalmas, két nagyobb, illetve három 1 és egy 2 ágyas szobával.

A zarándokok többsége azért jön, hogy a 40 kilométerre lévõ máriapócsi nemzeti kegyhelyet keresse fel. A Pócsra vezetõ út emellett része a Mariazelltõl Csíksomlyóig vezetõ 1400 kilométeres Mária-útnak is, így azt várják, hogy egyre többen szállnak majd meg itt. A pályázat szerint az egyházközségnek négy hónapja van, hogy megépítse a házat, a tervek szerint így október végén már fogadhatja is a vendégeket.