Zajlanak a fejlesztések előkészületei

Elsőként annak jártunk utána: milyen fázisban tart a nyolc pontból álló, a város mindennapjait számos területen érintő beruházások előkészítése. A kormányhatározat 3. pontjában rögzítik, hogy egyetért a kabinet a „város gazdasági fejlődését és közlekedési feltételeinek javítását szolgáló, Nyíregyháza, nyugati elkerülő út teljes szakaszának megépítésével, és felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket”.

 

Teljesen elkészül a nyugati elkerülő

 

A témában az NFM Kommunikációs Főosztálya tájékoztatta lapunkat: „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium haladéktalanul megkezdte a hivatkozott kormányhatározatban foglalt nyíregyházi fejlesztések végrehajtása érdekében szükséges intézkedéseket. A nyugati elkerülő út megvalósítása központi költségvetési forrásokat igényel, mivel az Európai Bizottság a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) kívüli utak fejlesztéséhez nem ad támogatást. A hazai büdzséből finanszírozható kiemelt közúti beruházásokat nevesítő kormányhatározat módosítása folyamatban van. Párhuzamosan zajlik az előkészítési feladatokra vonatkozó közbeszerzési eljárás.”

 

Kerékpárral Tokajba – már idén

 

Az elkerülő befejezése leghamarabb 2018-ra datálható, azonban jóval közelebbi a Nyíregyháza–Tokaj közötti kerékpárút teljes kiépítésének céldátuma: 2016. december 15. Ennek kapcsán a következőképpen fogalmazott a minisztérium: „A Nyíregyháza–Tokaj közötti kerékpárút kiépítéséhez szükséges források biztosításáról tavaly decemberben született döntés. A kerékpárút egyes elemeinek különböző előkészítettsége miatt az előkészítési munkálatok ütemezetten folynak.

[REKLAM]

2015 végén megtörtént a szerződéskötés az engedélyezési tervek elkészítésére a Tokaj–Rakamaz közötti szakaszra. A Rakamaz és Nyíregyháza közötti hiányzó szakaszokra az önkormányzatok jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Az előkészítési feladatok elvégzése után a kerékpárút kivitelezése megkezdhető.”

 

Előkészítő fázisban

 

Batizi Tamás, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője mindehhez hozzátette: természetesen nem csak ezeknek a projekteknek futnak az előkészületei a háttérben. Például a Szabadtéri Színpad modernizációjától és az új, közlekedési csomópontok kialakításától kezdve az Atlétikai és Sportcentrum létrehozásán át a sóstógyógyfürdői új, négycsillagos szálloda megépítéséig, a múzeumfalu megújulásáig sok minden párhuzamosan zajlik majd. – Egyelőre az úgynevezett projekt teamek állnak fel, konkrét tervezési programokat alkotva – tájékoztatott a kabinetvezető. – Az előkészítő munka fontos fázis: most kell megalapozottan meghatározni a pontos tartalmat és a tervezés, kivitelezés menetrendjét, hogy a várhatóan már nyáron elfogadandó országos, 2017-es költségvetésben is szerepeljenek. A rövid határidő miatt épp ezért intenzív munka kezdődik egyszerre, szinte minden területen.

 

Több forrásból építkezünk

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester év eleji sajtótájékoztatóján a témát érintve kiemelte: szeretnének az esztendő végére több projekt kapcsán is eljutni akár a jogerős építési engedélyek megszerzéséig, most azonban még a tervezés fázisában vannak. Ráadásul mindezekkel párhuzamosan számos egyéb lehetőséggel is élhet a város: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Nyíregyházának megítélt 24 milliárd forintos keretéből 2016-ban annak a negyedét szeretnék felhasználni, s természetesen folytatódnak az önerős beruházások is, főként az utak, járdák felújítása két évvel ezelőtt megkezdett folyamatának részeként.

Tarczy Gyula