XVI. Nemzetközi Böllérverseny

A megye legrégebbi és legnagyobb gasztronómiai fesztiválja szombaton már a 16. alkalommal várja a résztvevőket és a vendégeket Napkoron, a Napkorona Udvarházban. A Nemzetközi Böllérverseny sok hasonló kezdeményezést túlélt, népszerűsége töretlen, hiszen népi hagyományokra épül. Támba Miklós főszervező elmondta, vannak törzsvendégeik, de a generációk változásával mindig jönnek új érdeklődők, akiket újra megfog valami a fesztivál kínálatából.

További képekért kattintson a fotóra!

A böllérversenyen a főszerep a mangalicáké lesz, és persze a több, mint 20 versengő csapaté, akik feldolgozzák és elkészítik a disznóvágások hagyományos ételeit. Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke hangsúlyozta, a hazai gasztronómiában mindig is fontos szerepe marad a népi hagyományoknak, és a modern ételkészítésben is lehet erre alapozni.

 

DÍJAZZÁK A LEGJOBBAKAT

 

Szombaton reggel fél hétkor lesz a kapunyitás Napkoron, és hétkor megkezdik a mangalicák kábítását és kivéreztetését. 10 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, a vendégek pedig egy hamisítatlan falusi disznóvágáson érezhetik majd magukat. A csapatok munkáját és az elkészült ételeket szakmai zsűri értékeli, 14 órakor lesz az eredményhirdetés. A zsűrizésnek is vannak titkai, mi mindenre kell odafigyelni,

Szoboszlai Gyula mesterszakácsnak, a zsűri elnökének ebben már nagy rutinja van, hiszen a böllérversenyen 15 éve tölti be ezt a tisztet. Az eredményhirdetésen díjazzák a legjobb böllért, a hurkát, kolbászt, toroskáposztát, de a legjobb fogópálinkát és forralt bort is. A nap folyamán a színpadon népzenészek és a mulatós műfaj előadói szórakoztatják a közönséget. Többek között fellép az Igrice Néptáncegyüttes, a Kaplonyi Asszonykórus, Kaczor Feri, Nótár Mary, valamint Mc Hawer és a Tekknő.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)