Wedding mail – Házasságkötés e-mail-bejelentkezés után, akár még 2021-ben

Egy e-mail után, akár még idén megházasodhatnak a párok Nyíregyházán. A Polgármesteri Hivatal még 2021 májusában indított egy akciót, amelyben lehetőséget biztosított a jegyeseknek, hogy elektronikus úton jelezhessék a házasságkötési szándékukat. Erre most újra, november 21-ig van lehetőségük a pároknak, így még idén kimondhatják a boldogító igent.

A párokat sokszor még a kötelező maszkviselés sem zavarta a koronavírus-járvány hónapjaiban és a különböző korlátozó intézkedések ellenére is kimondták a boldogító igent a házasságkötő teremben.

Nőtt a kedv

A házasodási kedvet a Covid sem vette vissza, sőt. Nyíregyházán 2020-ban többen házasodtak mint 2018-ban, összesen 573 pár kötötte össze az életét a megyeszékhelyen. A rekordot még mindig a 2019-es év tartja, akkor a kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően 680-an házasodtak. Az elmúlt években májusban és júliusban esküdtek a legtöbben Nyíregyházán, 2020-ban ez is máshogy alakult, szeptember volt a legnépszerűbb hónap, akkor 79 pár házasodott.

Wedding mail

A Polgármesteri Hivatal egy úgynevezett „wedding mail” bejelentkezési csatornát indított tavaly májusban. A házassági szándékukat a hazassag@nyiregyhaza.hu címen jelenthették be a párok, miután megadták a telefonos, e-mailes elérhetőségüket, nevüket, illetve a házasságkötés tervezett hónapját. Az elküldött üzenetek után az anyakönyvvezetők vették fel a kapcsolatot a jegyespárokkal. A 2020-as akció kifejezetten sikeres volt, közel 80 pár élt a lehetősséggel a nyár folyamán, így a Polgármesteri Hivatal most ismét meghirdeti ezt a kezdeményezését. 2021. november 21-ig várják az üzeneteket a korábban megadott elérhetőségre, vagyis a hazassag@nyiregyhaza.hu e-mail-címre. A jogszabályban meghatározott 30 napos várakozási idő betartása miatt, amit a bejelentkezés és a házasság megkötése között kell tartani, az akció november 21. napjáig tart. Így azok a párok még idén ki tudják mondani a boldogító igent, akik a 2022. évet már mint férj és feleség szeretnék megkezdeni.

Kedvezmények 2022-ben

Ez a lehetőség azért is fontos, mert 2022-ben minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés részleteiről, valamint a jogosultsági feltételekről nem az anyakönyvvezetőnél, hanem a NAV ügyfélszolgálatain vagy elektronikus úton, a NAV honlapján tájékozódhatnak az érintettek.