Weboldal mutatja be a bokortanyákat
A bokortanya.hu honlapon fellelhetők a tanyavilág természeti kincsei és a turisták számára fontos információk. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a weboldal kialakítására a Földművelésügyi Minisztériumtól nyert forrást. A pénzösszegből újranyomják a bokortanyákról már kiadott térképet és kiadványt is.

Csodálatos természeti világával kápráztatja el a kirándulókat az Oláh-rét. A császárszállási üdülőövezet mellett lévő természetvédelmi területet 2009-ben védetté nyilvánították. Egyre többen kirándulnak arra, de sokan nem tudják, milyen kincseket rejt. Ahogyan a városlakók által ismert Geri dombról sem köztudott, hogy Magyarország egyik legnagyobb kunhalma, és ősi fejedelmi sírt is rejthet.
Tucatnyi kunhalom található a városkörnyéki tanyavilágban, vannak értékes rétek, ligetes területek, 5 vadon élő orchideafaj virágzik és a szikes tavak környéke jó terep lehet az egyre népszerűbb madarászturizmusnak is. Ezekről a természeti értékekről mától a világhálón is lehet olvasni, új weboldal mutatja be a Nyíregyháza környéki bokortanyákat.

 

TERMÉSZETI, KULTÚRTÖRTÉNETI ÉS NÉPRAJZI ÉRTÉKEK

 

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársai úgy gondolják, a bokortanyák világa Nyíregyháza környékének olyan kultúrtörténeti és néprajzi öröksége, amelynek Magyarországon nincs párja. Az egyesület a közelmúltban a tanyabokrokat bemutató kiadványt és látványtérképet jelentetett meg, de úgy gondolták, a természeti értékeket nem csupán papír alapon érdemes megmutatni, ezért hozták létre a bokortanya.hu weboldalt.

[REKLAM]

– Több célközönségünk is van – mondta Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. – Egyrészt azok találnak sok újdonságot a honlapon, akik eddig nem ismerték a bokortanyákat, ajánljuk azoknak a nyíregyháziaknak, akik szeretnének többet tudni a tanyavilágról, gondoltunk a turistákra, kirándulókra, és a tanyákon élőkre is, nekik is szánunk érdekességeket.

 

A TERMÉSZET KAPJA A FŐ HANGSÚLYT

 

A honlap mintegy 400 cikkben, 200 fotóval illusztrálva kínál barangolási lehetőséget a Nyíregyháza körüli bokortanyás térségbe. A weblap bemutatja a területek történetét, földrajzát, de a fő hangsúlyt a természet kapja: 150 ott élő madár, 50 vadvirág, több mint 30 fa és cserje, több tucatnyi lepke, emlősök, kétéltűek, hüllők ismerhetők meg, és külön ismertető hívja fel a figyelmet a térségben található érdekes helyekre.

Az oldal nemcsak a turisták számára tartalmaz információkat, a bokortanyákon élőknek a fenntartható jövő jegyében a mindennapi tanyasi életben megvalósítható tippeket is bemutat.
A Nyíregyháza környéki bokortanyákat bemutató weboldal megjelenését a vidékfejlesztési minisztérium Zöld Forrás programja mintegy másfél millió forinttal támogatta. A pénzösszegből újranyomják a bokortanyákról már kiadott térképet és kiadványt is.

F. A.