Az energiahatékonyság jegyében szerződtek
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Megyei Jogú Városok Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Európai Unió 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó operatív programjai alapján rendelkezésre álló fejlesztési forrásainak minél eredményesebben és hatékonyabban történő felhasználása érdekében.

A megállapodás értelmében a felek ösztönözni kívánják a környezetbarát energiaforrásokra történő átállást és azok minél szélesebb körű elterjedését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az innovatív technológiák alkalmazását.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az európai uniós fejlesztési programok tervezése és végrehajtása során egymással együttműködve szeretnék előmozdítani a versenyképes és hatékony energiaellátással összefüggő fejlesztések megvalósítását.
A partnerségi szerződés célterületei a megyei jogú városok innovatív energetikai fejlesztése, a fejlesztendő területekre vonatkozó, helyi pályázati kiírások közös kidolgozása, továbbá az önkormányzatok tulajdonában álló ingatlanok, közintézmények energetikai célú felülvizsgálata.
A megyei jogú városoknak fontos szerepe lesz a helyi fejlesztési igényekhez illeszkedő területi operatív programok végrehajtásában, melyhez nagy segítséget jelent az MVM Zrt. több évtizedes energetikai szakértelme, magas színvonalú kompetenciája. A szövetség tagvárosainak és polgárainak együttes erővel történő és hatékony érdekképviseletéhez és az együttműködésük szorgalmazásához az MVM tízmillió forintos támogatást nyújt

Szita Károly, a szövetség elnöke elmondta: fontos, hogy a nagyvárosok is élhető, egészséges környezetet tudjanak teremteni a lakosaiknak, s az is, hogy az energiaellátás területén minél nagyobb függetlenséget érhessenek el, ezzel is garantálva a megfizethető árakat és az ellátás biztonságát.

(Fotó: internet)